Великият Гетсби по нашенски: Инфаркт уби легендарна бургаска мутра! Венцислав Чамурджиев въртя търговия с оръжие за Сомалия, но бе арестуван за лихварство

0

Венцислав Чамурджиев, адвокат по професия, мутра според слуховете, бивш зам.-шеф на СДС-Бургас почина на 59 години, след масивен инфаркт. Той беше без съмнение колоритна фигура от първите години на демокрацията, натрупал състояние в мътилката на прехода, пише „Уикенд“.„Мен винаги са ме подценявали. Може да е и за добро” – казва той приживе по повод кариерата си в политиката. През 90-те години го свързват с депутата Йордан Цонев. За разлика от Цонев обаче, който е в парламента и сега, Чамурджиев има проблеми с правосъдието. Навремето го разследват за невърнати кредити на фонд „Земеделие”, а през последните години е клиент на Спецсъда с обвинения в лихварство. Накрая е оправдан и дори успява да осъди България в Страсбург.
Венцислав Чамурджиев е кореняк бургазлия, а семейството му е тясно свързано с морето. Дядо му е завършил морско училище още в началото на ХХ века, а баща му е капитан от далечното плаване, свързан с

външното разузнаване и легендарния „Кинтекс”.

В онези години, когато светът ври и кипи, прекарва с кораба си оръжие за Алжир и Куба, припомнят си отлично запознати.
Младият Чамурджиев обаче е приет българска филология, но понеже според него това не е професия за мъже, се премества и завършва право в Софийския университет. Работи само няколко месеца като юрисконсулт в Бургас и в общината в Созопол. Още тогава предпочита да работи на плажа, занимава се с всичко, което му попадне и не приема съвети от никого. Той е сред първите, които цапочват да въртят далавери по плажовете и да обменят валута на чужденците.


Нещо повече, нагазва в мътните води на гурбета из Унгария и Германия с Иво Карамански и Данчо Дебелия. След това при всяко посещение на Кръстника в Бургас двамата редят дълги софри по заведенията. В отделни периоди бизнесът  на Чамурджиев е преплетен ту с ВИС, ту с „Аполо и Болкан”. Израства от уличен дилър до собственик на верига обменни бюра. Изнася гъби за Германия, търгува и с билки, вино, консерви. Ресторанти и дискотеки по южните плажове също се свързват с неговото име, макар по документи да се водят на други лица.
В първите години на СДС Чамурджиев е

 „върл и дисциплиниран седесар”

по негови думи. Пътят му в политиката тогава минава през клубовете за демокрация на Йордан Василев. Влиза в СДС още през 1992 г., при това споделя пред близките си, че не е там заради облагите. Факт е че не е бил нито член на директорски борд. В края на 1996 г. е вече зам.-председател на СДС в Бургас, а председател е Йордан Цонев. По това време Чамурджиев е известен с прозвище Кадровика, понеже като местен човек, дава повечето предложения за новите назначения в пристанището, на мелницата, на митницата, на „Нефтохим”, на туризма. (Да уточним – Йодан Цонев, който днес е в ДПС, е родом о т Варна.)


През септември 1997 г. свършва синият период в биографията на Чамурджиев. По същото време край бреговете на Сомалия е пленен корабът „Алфа БГ” с 10 наши моряци и неизвестен товар в трюмовете. Тогава Чамурджиев отрича всякаква връзка с пленения кораб, но признава, че той е на негов приятел, на когото помогнал да го наеме. По-късно казва, че за да се спасят моряците, е дал „пари, много пари”, изпратил и свои хора на място там, като действал и със сила.
Тръгват съмнения, неоспорени и досега, че

„Алфа БГ”  кара оръжие.

Корабът обаче е засечен, а Чамурджиев е отстранен от сините редици, за да се избегне политизиране на скандала.
Историята се повтаря само година по-късно. През септември 1998 г. в Бургас акостира „Олга Джи” с 13 ганийски моряци. Пълна мистерия е кой е неговият собственик, за къде пътува. И „Алфа БГ”, и „Олга Джи” са регистрирани в Белиз, а докато пътуват сменят по няколко пъти имената си, а моряците им са оставени без заплати. Истинските собственици на двата кораба май са едни и същи лица, при това добре познати на Чамурджиев, а може би и самият той, но така или иначе през годините темата остава табу.


През последните години този ловец на риби в мътни води отново се връща в политиката.
През 2007 г. вкарва трима съветници в общинския съвет в Бургас от листата на някаква маргинална партия. През 2010 г. обаче е арестуван и обвинен като бос на банда лихвари и рекетьори. Изкарва три месеца в ареста, а след пет години дела е оневинен от Спецсъда. След това Чаямурджиев се оттегля в близкото до Бургас село Маринка, където го застига и смъртта. Казват, че в последните години пиел доста.


Приживе Чамурджиев споделя пред познати, че мечтае да прилича на любимите си писатели – Джек Лондон и Хемингуей, защото пишат „много мъжки”. Казвал още, че би желал да е и Великият Гетсби, но най-много искал да е Старецът и да докара до брега рибата, макар и само скелета й.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.