Арестуваният наркобос Иво Турчина зареждал с дрога половин София, закопчаха 16 дилъри от бандата му

0


Арестуваният в началото на седмицата при спецакция на МВР столичен наркобос Ивайло Стойнов – Иво Турчина е пробвал да сложи ръка върху обезглавената организация на Радмил Ранев – Ради Ланеца и да създаде нов наркомонопол в София. Това разкриха пред „Уикенд” антимафиоти след мащабния лов на наркодилъри, при който бяха задържани 16 пласьори начело с началника им Иво Турчина. Според неофициално потвърдена информация, ченгетата издирват още петима от разбитата наркоструктура.

Преди да се стигне до залавянето на Иво Турчина, спецченгетата успели да внедрят в организацията му свой агент, който уж посредничил за сделка с покупката на голямо количество кокаин, амфетамин и марихуана. От Турчина се изисквало да осигури килограм кокаин и 10 кила марихуана, които уж трябвало да се продадат в провинцията.
Малко

преди мнимата сделка да се осъществи,

спецченгетата закопчали Турчина и двама от хората му, а паралелно с това десетки антимафиоти провели серия от арести на знакови дилъри от организацията. „По време на акцията бяха открити и иззети голямо количество наркотици – над 10 килограма, както и сумата от 240 000 лева”, оповести говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева.
Според разследващите, 45-годишния Ивайло Стойнов, фактор в бизнеса с дрога в столицата от поне десетилетие, е разширил ударно дейността си през лятото, след като най-сериозната банда пласьори – тази на Радо Ланеца, бе разбита от полицията. Докато Ланеца и част от доверениците му се издирват под дърво и камък, а други обитават килиите на следствения арест „Г. М. Димитров”, Иво Турчина силово завзел овакантените територии. Смуглият гангстер работел в тандем с друг мастит дилър на дрога и бивша дясна ръка на Ради Ланеца – люлинския бандит Даниел Стефанов – Дъмпела. Преди 2 години Дъмпела и Ланеца влязоха в жесток конфликт, а Стефанов даже пропя в МВР срещу ортака си.
„След като Ради Ланеца се покри зад граница, а част от хората му бяха арестувани, Дъмпела и Иво Турчина притиснаха оцелели дилъри от разбитата организация и ги принудиха силово да работят за новосъздадената групировка. Поне 15 пласьори на наркотици от структурата на Ланеца започнаха да зареждат дрога от Иво Турчина, която

пласират по дискотеките и баровете

в София”, разкрива столичен антимафиот. Според думите му, част от хората на Ланеца били заплашвани и даже изтезавани, за да бъдат принудени да работят за новосъздадената крими организация.
Криминалистите разследват и други двама мастити гангстери като съпричастни към сформирания през лятото наркомонопол в София. Става въпрос за ромския гангстер Стефан Бонев – Сако и за Радо Темерута. Нито един от двамата обаче не е задържан до този момент. Според оперативна информация, с която криминалистите разполагат, голяма част от арестуваните в началото на седмицата наркодилъри са работили под шапката на Сако и Темерута.
Според информатор на ченгетата, още през лятото е била проведена среща между Турчина, Сако и Темерута, на която било решено сформирането на обща фирма за дрога. Триото разпределило районите и дискотеките – дилърите на Турчина пласирали наркотици в центъра и в Студентски град, хората на Темерута поели южните квартали на София, а организацията на Сако пласирала стоката в „Младост” и „Дружба”.

Четвъртият в схемата – Дъмпела, отговарял за „Люлин”.


Доказването на сформирания наркомонопол в съдебна зала обаче засега изглежда непосилна задача. До този момент е известно, че арестуваните 16 пласьори на наркотици ще се сдобият с обвинения, че са продавали наркотици, като за шеф на групата е посочен само Иво Турчина, но не и Сако и Радо Темерута. Според източник на „Уикенд” от ъндърграунда, след акцията в понеделник, Темерута е офейкал от София и се укрива в провинцията, или в чужбина.
Сгащеният в момент на голяма наркосделка Ивайло Стойнов – Иво Турчина, дълги години бе дясна ръка на Стефан Бонев – Сако и под шапката му контролираше мрежа от десетки дилъри. През 2014 г. обаче Турчина, заедно с друг „лейтенант” на Сако – Венцислав Дамянов – Венци Боксьора, се отцепи от мургавия наркобарон и създаде своя крими структура. В този момент Стефан Бонев бе в ареста, а малко след излизането му бившите му подчинени бяха сгащени. Иво Турчина попадна зад решетките като бос на банда от шестима, пласирала дрога в „Люлин”. Бандитът обаче се отърва с условна присъда, след като сключи споразумение с прокуратурата. До задържането на Турчина се стигна след предизвикано от мутрите му меле в софийската дискотека „Червило” през ноември 2014 г. Тогава столичния клуб отвори врати след продължителен ремонт, но на откриването бе потрошен от бригадата на Турчина. Твърди се, че

наркобосът поръчал наказателната акция,


тъй като охраната на дискотеката не допускала негови пласьори за сметка на хората на Ради Ланеца.
Според столичен антимафиот, сформираната това лято банда за пласиране на дрога на Ивайло Стойнов – Турчина, работила по утвърден през годините модел – зареждала всяка седмица с малки количества наркотици пласьорите от структурата. Всички дилъри плащали авансово за стоката.
„Кокаинът е достигал до пласьорите при цена от 80 лева за грам, като е имало заповед стоката да не се продава за под 120 лева. Амфетаминът е струвал на дилърите по 10 лева за грам, марихуаната – също толкова. Зареждането е ставало веднъж седмично, като срещите между дилърите и отговорниците за доставките са се провеждали всеки път на различни места”, разказва запознат с разследването срещу Иво Турчина.


Срещу бившия „лейтенант” на Стефан Бонев – Сако са пропели и петима негови съратници, които ще се сдобият със статут на защитени свидетели. Антимафиотите са използвали и СРС-та, за да разплетат конците на крими бандата, търгувала с дрога в София. Според антимафиотите, структурата на Иво Турчина е съумяла да завладее около 50% от продажбата на дрога в столицата. Седмичния оборот на организацията достигал до 450-500 000 лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.