Банка блокира 8 млн. евро на инвеститор в България! Италианецът Гулиелмо Мартели иска да отвори завод в Бургас, но парите му са в Цюрих

0

Бизнесмен от Италия, който иска да инвестира в България, не може да започне бизнеса си, защото парите му са блокирани в швейцарска банка. При това не става дума нито за пране на пари, нито за наложени запори. Господинът е изкарал сам парите си с много труд и е платил данъците си за тях, пише „Уикенд“.Историята се заплита преди близо две години. Гулиелмо Мартели има фабрика в Болоня, в която произвежда  опаковки. Негови клиенти са световни брандове от ранга на „Кока-Кола” и десетки подобни гиганти. Преди време той пристига в България. След поредица срещи в министерство на икономиката, а също и с кмета на Бургас Димитър Николов, решава да инвестира тук. По-специално иска да направи завод, който ще произвежда модерни опаковъчни машини. По-далечните му планове са да спонсорира и училище, в което се подготвят техници за бизнеса – компетентната работна ръка е сериозен проблем за индустрията в последното десетилетие. Мартели решава, че Бургас е градът, в който не само ще инвестира, но

и ще се премести да живее.

Възниква обаче проблем. Инвестицията е за 8 млн. евро, а парите на италианеца са в швейцарска, банка – клонът на уважаваната „Credit Suisse” в Цюрих. Гулиелмо Мартели известява банката, че иска превод в размер на 50% от авоарите си. Разговаря с директора на клона, който го уверява, че преводът ще бъде бързо направен. И досега обаче италианецът не е получил нито цент. Иначе Мартели е представил всички необходими документи.
След като дълго време няма отговор, бизнесменът чрез своите адвокати отправя писмо до банката. Отново пълно мълчание. Никой не му обяснява защо парите са блокирани.
Мартели няма никакви запори, никога не е бил обект на полицейско, данъчно или каквото и да разследване. Няма и намек да го подозират във връзка с мафиотски структури. Освен това сметката, в която са парите му, е само на негово име, без типичните врътки с подставени лица. Бизнесът му е чист, а данъците му са изрядно платени.
Адвокатите му продължават да пращат писмени запитвания, а от банката продължават да дават стандартен отговор: „Изчакайте още малко!”. След като е загубено ценно време, Гулиелмо Мартели е решил

да вземе парите чрез съд в Швейцария,

казват негови консултанти. Те допълват, че незаконно задържане на парите съсипва плановете му да инвестира в Бургас.
Швейцарските банки, както е известно, са легендарни, а богатите хора от цял свят са техни клиенти. Швейцария е страната, която през цялото си съществуване не е водила войни и трезорите й традиционно се считат за най-надеждните.
Както обясняват експерти обаче през последните години Гулиелмо Мартели далеч не е единственият клиент, който не може да си изтегли дори част от парите. Дори известни политици, бизнесмени и хора от шоу-бизнеса били с вързани ръце – нито имат отказ да си получат парите си, нито пък им ги дават.
Банките, казват запознати, си измиват ръцете, като неофициално обясняват, че зад това тупкане на топката стои борбата срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма. Заради това  постепенно се намалявал и лимита на сумите, които се дават в брой, обясняват запознати. Клиенти, които получават в брой над 25 000 швейцарски франка вече са длъжни да попълнят специален формуляр, а също и да предоставят достоверна информация как ще използват парите.

Случаят на Гулиелмо Мартели

обаче е друг. Той не иска парите си в брой, а да му се преведат по банков път. Оказва се обаче, че след скандалите през последните години, свързани със сметки, в които са скрити пари, за които не са платени данъци, швейцарските банки са станали изключително прецизни. Дори са въвели редица рестриктивни мерки, за да не бъдат обвинени от чуждестранни власти, че крият пари, необложени с данъци. Така на практика замразявали сметки с „подозрителни“ активи. Клиентът пък трябвало да докаже, че за тях се е разплатил с хазната. Другият вариант, както обясняват запознати, е собственикът да си получи парите с решение на съд. Вече имало такива случаи, при които съд в Женева, например, постановил да се изплатят исканите пари на собственика на сметката. Нещо повече, банката се наложило да плати и лихви, и съдебните разноски.


Юристи допълват, че има и друг тънък момент. Прехвърлянето на пари в сметки, извън родината на клиента, както и тегленето в брой, потенциално нарушавало закони срещу пране на пари. Затова швейцарските банки си измивали ръцете пред клиентите с правна невъзможност да им дадат парите , какъвто май ще се окаже и случаят на г-н Мартели от Болоня. Дали накрая той ще успее да инвестира в Бургас, явно ще зависи от решението на съда в Швейцария.


Източниците ни обаче коментират, че зад сложните обяснения се крие само страхът от бъдеща финансова криза. Затова определени банки предпочитали да стиска парите на клиентите си, докато могат. А поуката за хората с пари от тази история е занапред да внимават дали Швейцария вече е удобно място за съхранение на авоарите им, дори да са напълно прозначно спечелени.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.