Шатката се крие в Испания? Затворникът беглец Николай Николов бил основен свидетел срещу бандата, убила Георги Илиев

0

Бандитът беглец Николай Николов-Шатката е успял да изиграе МВР и прокуратурата заради публичен теч на информация. Това разкриха пред „Уикенд” източници на изданието от вътрешното министерство.


През април миналата година от полицията официално разкриха, че според оперативни данни Николай Николов се намира в Англия. Ченгетата посочиха, ще бъде изискано неговото арестуване и екстрадиране до родината. Важната подробност в случая е, че е била осветена оперативна информация. В края на февруари 2018 г. по искане на прокурор от Софийска окръжна прокуратура полицията подава информация към държавното обвинение, че има постъпили сигнали от криминалния контингент, че Шатката се намира именно във Великобритания. Информацията е била оперативна и към онзи момент непотвърдена. До тогава не е било изпратено официално искане до английската полиция нашия бандит да бъде арестуван. От Софийска окръжна прокуратура обаче изтича информация към медиите, че Николай Николов е локализиран. Той научава, че куките са по петите му и бяга от убежището си.

Пак по непотвърдена информация, с днешна дата престъпника се намира в Испания.


Доскоро името на бандита, придружено с портретна снимка, фигурираше в раздела с издирвани лица от Интерпол. Към днешна дата това не е факт. Има две причини за подобно развитие. Едната е, че Николов е преместен в непубличните данни на Интерпол, а другата – че е махнат от списъците. Ако втората причина е вярна, това може да стане само по искане на прокуратурата през българското бюро на международната полицейска организация.
Името на Шатката се спрягаше като ключов свидетел на МВР и прокуратурата по разследването на едно от най-знаковите убийства в България – това на боса на ВИС-2 Георги Илиев. Малко след  ареста през 2013 г. на пернишката банда за убийства „Килърите 3”, оглавявана от бащата на Райко Кръвта – Васил Станков-Бай Васо, от полицията заговориха, че са на път да разплетат убийството на Илиев. От МВР се похвалиха, че разполагат с анонимни свидетели, които подробно са разказали за покушението. Според тези данни Райко Кръвта категорично е килъра на шефа на ВИС, а причината е, че си е позволил да ликвидира кумеца му Васил Гьорчев-Кьоравия от Благоевград.


Хора от обкръжението на Кръвта разказвали как той лично им се хвалел с убийството на Кьоравия. Два месеца по-късно бил извикан на среща от Георги Илиев, който го заплашвал и унижавал по време на целия разговор. Затова Райко решил да отмъсти, като застреля боса на ВИС-2 Логистичната група, която организирала покушението, включвала Райко Кръвта, баща му Васил Станков-Бай Васо и брат му Румен. Анонимните свидетели посочили и кой точно апартамент тримата са наели в Несебър, ден преди убийство на мафиота на 25 август 2005 г.

Един от тези свидетели, и то основен, е бил именно Николай Николов-Шатката. Той влиза в „Килърите 3” още през 2002 г. По това време пак се укрива от затвора, заради влязла в сила присъда. Играе ключова роля в две убийства – на Николай Христов-Хайо станало на 19 февруари 2008 г. и това на Теодор Неофитов-Ханс, случило се 16 дни по-рано. Въпреки това, получава 20-годишна присъда само за смъртта на Хайо. Екзекуцията на Христов бе извършена на 19 февруари 2008 г. публично, на оживено място, пред пернишкия хотел „Струма”. Тогава Шатката стрелял по тялото на Хайо с автомат. Николай Николов бе задържан за убийството в края на март 2008 г.
Престъпникът офейка от пандиза на 30 април 2014 г. заедно с гватемалеца Хосе Гевара.

Планът им да излязат на свобода е бил замислен година по-рано и изпълнен по ефектен начин. В навечерието на Великден в двора на затвора влезе автомобил „Опел” със син буркан и затъмнени стъкла. Шофьорът вътре бил с униформа на полицай и размахал служебна карта. Пазачът на бариерата изобщо не се усъмнил, че водача не е негов колега.  Единственото, което е направил, е да запише регистрационния номер на колата. През това време в двора на затвора Шатката и Хосе чакали патрулката, за да се качат вътре и безвъзвратно да офейкат от злокобното място.


Повече от година отне на МВР, за да нареди пъзела на бягството и разплете случая
. Оказа се, че Хосе Гевара е финансирал целия план, а хората, които са помогнали да се осъществи, са Борислав Аргиров-Боби Дебелия от Петрич и Дончо Василев, стар приятел на Шатката от затвора. Двамата бяха арестуван в началото на ноември миналата година по друг случай на каналджийство.


Още докато лежал зад решетките, Дончо узнал за намерението на Шатката да избяга. Той наел колата, с която бегълците излезли от затвора. Шатката и Хосе се качили по-късно в личната кола на Дончо на софийска улица.  По пътя Дончо на няколко пъти се свързвал с Боби Дебелия, който му давал информация дали има ченгета. Бегълците минали през Кулата, водени от друг каналджия. В Игуменица групата се качила на ферибот за Италия. Билетите били осигурени от Боби Дебелия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.