Свръхдоза изшмърканa в оргия, уби Данчо Графа!

0

Сливенският лихвар Йордан Божириков-Данчо Графа, който почина тези дни от свръхдоза кокаин, развивал лихварския си бизнес под егидата на известния сливенски бандит Васил Качиков, който беше разследван за убийството на известния контрабандист Константин Димитров-Самоковеца. Той получава благородническият си прякор не защото има синя кръв, просто това е бащиното му име – Йордан Графов, пише Уикенд.

Божириков иначе минава за лейтенант в бригадата на Качиков, а мястото си е заслужил със сериозни крими подвизи зад гърба си. През 2003 г. Графчето бяга по време на разпит в РПУ-то в Котел. Доста странно, но тогава го „разпитват” без белезници на ръцете и той добре се възползва от това. Както си спомнят източниците ни, избягал, докато адвокатът му и дознателят разговаряли помежду си и уж „проспали”, че се изнизва. Разбира се, те не са били единствените в сградата на полицията, имало е и други хора, но Графа се измъкнал по живо по здраво. Преди това бил арестуван заради трафик на проститутки, а Сливен както е известно е един от пунктовете с най-голям брой проститутки, изнесени от страната ни  в Европа. Дори някои от тях вече са натрупали солидни пари, допълват осведомени.
Божириков се издига в лихварството, след като

Качиков влиза в затвора.

Това става преди доста години. (Качиков е докаран през 2004 г. от Ница, където се подвизава под името Жельо Пантев. Там се препитава като сводник, въпреки че по негови думи имал богата любовница, която го издържала.)


Дори офисът, от който Данчо Графа раздава кожодерските си кредити , без да има особени проблеми с ченгетата и каквито и да е контролни органи, е в същите помещения, в което преди това  работи фирмата за бързи заеми на Васил Качиков. Впрочем, в Сливен винаги е било публична тайна, че Данчо Графчето и неговата бригада са протежета на Качиков, над който пък стои друг известен персонаж – Йосиф Йосифов-Йоско.


Лихварството, да уточним, е официалният бизнес на Качиков и на Графчето. Те дори са регионални представители на столична фирми за бързи кредити. Клиентелата е огромна, въпреки жестоките условия. Всеки ден пред вратата се вие опашка от бедняци. Офисът се пази от мъже с пушки в ръцете, вероятно за да респектират клиентелата, а полицията се прави на три и половина. Хиляди хора в Сливен затъват в дългове към Качиков, а след това и към Йордан Графа. Той  се прочува със садистични мерки срещу тези, които не си връщат дълговете си навреме.
Безпаричните, потъналите в заеми, са подложени на нечуван тормоз. Цялата циганска махала  в Сливен, откъдето е основният поток от потребителите на бързите кредити, умира от страх от мутрите на Графа, но не смее да им се опълчи.
Работата опира до Главна прокуратура. Изпратен е

сигнал лично до Сотир Цацаров

и той праща прокурорите Борис Сарафов и Иван Гешев на място. Групата на Божириков е арестувана. Това стана през 2017 г. Любопитно е, че при акцията местната полиция е изолирана, за да не изтече информация към бандитите. Имало сигнали за „опасна” близост между мутри и местни ченгета. „Редовно ядат и пият с шефовете на дирекцията” – запознати така описват връзките на Графа. От 2017 г. досега все още обаче не е приключило разследването срещу Данчо Графа и неговите лихварски изцепки.
Тази протяжност на разследването не е новина по нашите географски ширини. И Качиков, и неговите покровители Васил Качиков и Йосиф Йосифов-Йоско са подземни босове от европейски мащаб. Те имат голям принос, например, в Сливен проституцията да се брои за престижна професия в циганските семейства. Качиков получава 7 години в затвора за трафик на жени, но напуска килията предсрочно за добро поведение. След това е прибран за изнудване и причиняване на средна телесна повреда и за хулиганство. Заедно с двама гардове набил работник на бензиностанция, като го притискали да им даде 2000 лева. Тази година обаче е освободен.


За връзките на Йоско, другият покровител на Графчето, пък да припомним, че той навремето е бил бодигард на сливенския социалист Асен Гагаузов, бивш строителен министър и депутат. Освен това той има общи фирми заедно с бившия шеф на пътищата в България Веселин Георгиев, от когото съдът свали обвиненията, че е откраднал милиони левове за строителство и ремонт на пътища.
На празния животец на Данчо Графчето бе сложена точка във вторник вечерта. Тогава стана ясно, че криминалния авторитет от Сливен внезапно е починал. В града е публична тайна причината – свръхдоза кокаин, която приел по време на оргия. За бурните фиести на Йордан Божириков, гарнирани с обилно количество дрога, се носеха легенди от поне петилетка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.