Наркобосът Ицо Байков избяга в Гърция!Тарикатът се занимавал с хотелиерство и контрабанда на цигари

0

Соченият от ГДБОП като сериозен наркобос Христо Байков към днешна дата живее в Гърция и изцяло се е откъснал от бизнеса с дрога. Това разкриха пред „Уикенд” наши източници, близки до престъпния авторитет.

С днешна дата Байков въртял хотел в южната ни съседка, а единствения му досег с тъмен бизнес бил, че помагал на свой близък приятел да прекарва нелегално цигари от България към Гърция. Байков му намирал клиенти, които да купуват папиросите. Цигарите се правили в незаконна фабрика близо до Сандански.

Преди 2 години Христо Байков сключи извънсъдебно споразумение с пребития от него Илиян Кралев и по този начин успя да избегне ефективна присъда. Малко след разреши проблемите си с родното правосъдие, наркобоса преустанови търговията с дрога и се премести да живее в Гърция.

Цели 9 години срещу Байков се водеше наглед смешно дело, което обаче бе единствения шанс на властите да го сложат за дълго зад решетките. 

Причината бе, че на 26 септември 2009 г. той жестоко е пребил Илиян Кралев в  столичния квартал „Гоце Делчев”. Тогава Байков и трима негови авери – Боян Сусанин, Георги Пенев и Димитър Николов, спукват от бой столичанина. Причината за зверството е грабеж. Искали да му вземат смешната сума от 1000 лв. и три ключа. Всъщност, истинската причина навярно е била преразпределение на територии за наркоразпространение, смятат полицаи. Така или иначе, Байков и хората му пребили жестоко Кралев, който се оказал в болницата със счупен крак, нос и множество синини по лицето.
Делото за побоя десетина пъти беше отлагано заради микс от различни причини, всички до една инициирани от Байков. Първо той не се явяваше в съда, защото бе духнал зад граница. После дойде, но се оказа, че е пипнал екзотична болест в Танзания, където ходил на лов. След това един по един се разборяха неговия адвокат, а после и защитниците на аверите му. Всичко това бе направено с явната умисъл съда да излезе с решение назад във времето.


Така делото тръгна чак на 25 ноември 2013 г. От тогава до началото на 2018 г. бе отлагано още цели 10 поредни пъти. 
Първи беше разпитан пребитият Илиян, който не помнеше много от въпросната нощ. Сети се, че са го удряли с чук, тръба и дръжка на оръжие. За да му опресни спомените, съдията прочете показанията му, давани 4 пъти по време на досъдебното производство. От тях стана ясно, че на 25 срещу 26 септември 2009 г. Илиян и единият от подсъдимите – Боян, разговаряли на паркинга пред голям хипермаркет. В този момент пристигнали и Байков и останалите и започнали да го удрят в различни части на главата, гърба и ръката. Кралев се опитал да се отбранява, доколкото е възможно, но не виждал нищо, защото очите му били пълни с кръв от раните по главата му. След това го натоварили в багажника на „Мерцедес“-а на Христо Байков и го закарали в подземен паркинг, където му счупили крака и носа.

„По едно време ми стана студено, дадоха ми уиски, изпих бутилката, пуших цигара и припаднах. След това се събудих в моята кола на паркинга на хипермаркета и ме закараха с линейка до болницата”, разказва Илиян. В показанията си той си обяснява, че е ял бой, „защото знаел, че Ицо гледа трева в къща в Горна баня и я продава от името на „Фирмата“ – групата на Златко Баретата. Преди почти 2 години обаче Илиян Кралев изненадващо реши, че няма никакви претенции към Байков и оттегли жалбата си до съда.


Проблемите на Христо Байков с властите започват на 25 август 2011 г.  Тогава той е арестуван при спецакция на ГДБОП, а поводът е жалба на столичният архитект Иван Колев, че е рекетиран за 25 000 лв. от мафиота и хората му.  За да вземат парите от него, те дори го пребили. Оказва се, че архитекта получил солиден хонорар от любоница на Байков, за да направи дизайн на апартамента й. Тя обаче не била доволна от изпълнението и му се оплакала. Байков настоял архитекта да върне сумата, а след като той отказал, започнали да го изнудват. Архитектът обаче подал жалба в полицията и създаде куп неприятности на наркобоса.
Според данни на МВР, Христо Байков е държал между 2008 и 2011 г. наркоразпространението в редица столични квартали – „Бояна”, „Симеоново”, „Драгалевци”, „Княжево”, „Хиподрума” и „Борово”.  Месечните обороти на структурата му надхвърляли сумата от 500 000 лева, като поне половината била чиста печалба. Въпреки информацията за мръсния бизнес на Ицо Байков, преди жалбата на арх. Иван Колев, той не е бил официално разработван от службите. Обяснението за това бе, че е имал покровители  на високо в йерархията на МВР.


По случаят с архитект Колев, обвинението също претърпя пълен провал.  През юни 2013 г. в съда Иван Колев скандално разкри, че служители на ГДБОП са го накарали да пусне жалба срещу Байков, като са го заплашили, че ако не го направи „ ще го отнеса аз и София ще ми стане тясна”.

Колев призна, че всички подробности, които фигурирали в жалбата, всъщност били съчинени от антимафиоти и написани под тяхна диктовка. „Христо Байков ме накара да лазя като червей четири етажа до апартамента на приятелката му. Там ме изкараха на балкона и ме заплашиха, че ще ме хвърлят. Байков ми каза: „Ще изнасиля гаджето ти, докато стоиш вързан и гледаш. Ако кажеш и дума на полицията, ще замина за Унгария, ще вляза в заведение и ще се сбия, за да имам алиби. През това време моите хора ще те изпотрошат.“ Това са само част от показанията на Колев, които той по-късно определи като измишльотина. След признанията на архитекта пред съдията, че жалбата му е измислица, наблюдаващият прокурор издаде постановление за прекратяване на делото.


Преди да замине за Гърция според МВР Байков е гравитирал около групата на Радо Темерута.
Бандата продаваше наркотици в столичните квартали „Хиподрума” и „Лагера”. Дрогата е била долнокачествен хероин, твърдят ченгета. Наркотикът умишлено е бил с примеси, за да докара максимална печалба от дозите. Байков работел с близо двайсетина други дилъри. След като бе осветен, той се оттегли от наркобизнеса и в момента води относително почтен живот в Гърция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.