Атентатът срещу Боби Манджуков остана неразкрит! 5 години след покушението виновен няма

0

Разследването на убийството на скандалния варненски бизнесмен Борислав Манджуков е прекратено, научи „Уикенд”. Работата по атентата от 24 март 2014 г. ще бъде възобновена, ако полицията успее да намери сериозни нови доказателства за самоличността на килърите и поръчителя.

След покушението МВР убедено обяви, че покушението е разплетено, но съдът поряза криминалистите с мотива, че не са предоставили нито едно доказателство. Така магистратите коментираха обвиненията срещу Николай Тошев – Чирпанския и Галин Мирчев – Жорко от бандата на варненския гангстер Радослав Калчев – Черния Роди, че са застреляли бизнесмена със спорна репутация. Чирпанския и Жорко бяха арестувани на 23 януари 2015 г. Единственото доказателство, предоставено от прокуратурата, беше, че в деня на разстрела двамата са били в София и са провеждали разговори с абонати във Варна.


Ченгетата установили това от разпечатките на мобилните им телефони. Тогава бе лансирана и версията, че кръволоците получили от боса си Черния Роди 60 000 лв. за „мократа” поръчка. Според Темида обаче тези доказателства са смехотворни и няма как само на база „бъра-бъра” по джиесама Тошев и Мирчев да бъдат повдигнати обвинения, че и пратени в затвора.


Боби Манджуков се прости с живота си на 24 март преди пет години пред блока, в който живееше в столичния квартал „Бокар” на бул. „България”. Наемен убиец изстреля два куршума в гърба на варненеца и избяга преди да дойде полицията. Нападението не беше с цел обир, защото по-късно, по време на огледа, следователите намериха близо 40 000 лв. в джобовете на баровеца. Убиецът предварително проучил навиците на жертвата и избрал най-подходящото укритие, за да не бъде забелязан – край входа на кооперацията. Когато мишената се приближила, наемникът приклекнал и изпратил изстрелите директно в целта. Стрелял е професионално, като е пуснал оловото отдолу нагоре, признаха спецове по криминалистика.


При огледа старателно бил претърсен и луксозният автомобил на Манджуков – сив „Майбах”, който останал паркиран в подземния гараж. Във фаталната вечер варненецът решил да не излиза с лимузината, затова я оставил в гаража. В колата обаче не е било намерено нищо, което да представлява интерес за ченгетата. Полицаите проверили и всички записи от камери на близки сгради, за да бъдат открити данни за извършителя и евентуалните му съучастници.


Записаното обаче беше безполезно за разследващите. Установено е, че килърът избягал с автомобил, който го чакал на близкия бул. „България”. Колата направила обратен завой на кръстовището с бул. „Тодор Каблешков” и тръгнала в посока „Бояна”.
Прегледани бяха всички записи от камери по този маршрут, но не е установен нито регистрационния номер на автомобила, нито лицата в него. Първоначално се появи версия, че има пряк очевидец на покушението, но и това се оказа блъф. Единственият очевидец станал възрастният пазач на комплекс „Бокар”, който намерил окървавения Борислав Манджуков. Охранителят обаче нямал никаква представа кой го е застрелял. Криминалистите не успели да извлекат и ДНК следа от убиеца. Не са били намерени нито случайно паднал косъм, нито фас от цигара, по който да има слюнка с генетичния код на изверга.


Водещата версия в МВР беше, че зад разстрела стоят сериозни финансово-икономически интереси. Приживе бизнесменът затънал до уши в дългове. 1,24 млн. лв. му запорирала Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Банкови сметки, апартаменти, земя, акции във фирми и луксозни автомобили са описани в определението на Варненския окръжен съд от 2011 г. по искане на държавната комисия. Запорът бе наложен по досъдебно производство за данъчни престъпления от 2009 г., което все още е висящо.


През лятото на 2012 г. Манджуков беше арестуван и за контрабанда на цигари заедно с митничаря Георги Владимиров – Фози и братята Борис и Асен Поборникови. Тогава ГДБОП разкри, че година по-рано тарикатът финансирал с 250 000 евро вноса на над 600 кашона контрабандни цигари от Гърция. По това дело до последно Манджуков имаше забрана да напуска страната. Цигарената афера е нищо пред ДДС измамите, които въртеше варненецът. В периода 2007-2009 г. мафиотът крал милиони чрез сложна плетеница от цели 36 фирми, дивяха се в прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.