МВР спря мутренския бизнес на Куката

0

Охранителната фирма на Балбузанов най-после остана без лиценз
Без лиценз тихомълком е останала охранителната фирма, която според шефа на ГДБОП е ползвана за рекет от плевенския мафиот Камен Балбузанов-Куката, показа проверка на „България Днес.

Реакцията на ченгетата става факт две години и половина след акцията срещу бандата на Балбузанов. Така, макар и късно, легалните опити на яките момчета, наети от „Хард Секюрити 2001“, да налагат мутренските порядки, характерни за 90-те години на миналия век в Плевен, са пресечени.
Оказва се, че, макар и позакъсняла, намесата на полицията далеч не е лесна. Самата заповед за отнемане на лиценза за частна охранителна дейност е издадена в началото на август тази година. Писмото до управителя така и не е получено на посочения адрес за контакти. За това и съобщението е поместено на сайта на МВР с уточнение, че документите могат да бъдат получени в Главна дирекция „Национална полиция“

.
Докато МВР реагира, фирмата на Куката успява да натрупа стотици хиляди левове оборот и печалби, показват финансовите й отчети.


До момента няма информация дали уведомлението за лиценза е връчено. По закон право да получи документите има 27-годишната блондинка Владислава Георгиева. Младата дама по документи се води управител и собственик на „Хард Секюрити 2001“ от създаването й през 2006 г. Дотогава блондинката няма никакъв бизнес опит. Хора от града твърдят, че преди да се завърти около Куката, изпитва и сериозни финансови проблеми. Влади дори е принудена да заложи при мъж с любопитна кримибиография панелното си жилище в краен плевенски квартал срещу скромен заем, разказват запознати.
Самата Владислава преди време отрече пред репортер на вестника да има нещо общо с Куката, но не пожела да обясни как при крехката си възраст е развила мащабен охранителен бизнес.


За дейноста на „Хард Секюрити 2001“ се разбра през пролетта на 2017 г. след акция на ГДБОП и спецпрокуратурата. При операцията антимафиоти и жандармеристи задържаха Балбузанов и аверите му Ивайло Бировски – Иво Бокса и Валентин Георгиев-Жълтия. Още същия ден срещу тях бяха повдигнати обвинения за участие в ръководената от Куката престъпна група за рекет и кражба на земи.
На пресконференцията след акцията стана ясно, че от около година бандата на Балбузанов е въвела мутренските порядки в Плевен. С помощта на бригада мутри с бой и заплахи принуждавали собственици на магазини и заведения да сключват договор с посочена от тях охранителна фирма. Освен търговци сред охраняваните обекти са и множество общински и държавни служби. Пред репортер на вестника шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обяви, че бруталните действия са вършени от името на „Хард Секюрити 2001“. По думите на Спиридонов фирмата се контролира от Куката, макар за собственик да е поставена младата дама Владислава.
„Ако излезете на разходка в Плевен, ще видите, че почти всеки търговски обект се охранява от една и съща фирма“, коментира възмутено тогавашният шеф на специализираната прокуратура Иван Гешев.


След акцията срещу бандата на Куката стана ясно, че срещу охранителната фирма са подавани множество сигнали в МВР, но реакция е нямало. Причина са близките контакти с висши полицаи и хора от съдебната система.


Покрай акцията на ГДБОП се разбра, че местни ченгета малко преди това са правили опити за отнемане на лиценза. След откриване на множество нарушения инспектор Георги Иванов издава цели 104 акта. Всичките те „по случайност“ са с объркани дати, факти и дори години, когато са извършени нарушенията, и са издадени на името на Владислава Георгиева, а не на фирмата. Това от своя страна дава основание на съда да ги отмени, показа разследване на Нова телевизия.


От полицията в Плевен коментираха, че инспектор Иванов случайно е допуснал гафа и няма да бъде уволняван.

Докато МВР се задейства с лиценза на охранителната фирма, делото срещу Камен Балбузанов-Куката все още цикли в съда. Нещо повече, на първа инстанция Куката бе оправдан по обвинението за ръководство на престъпна банда за рекет. До краха се стигна след като множество свидетели се отказаха в съдебната зала от дадените си показания преди това.


Въпреки че Камен Куката бе оправдан за престъпната банда, той отнесе 4 г. затвор за укривателство на надуваем замък, 3 вентилатора за него, разклонител 30 метра и касов апарат. Те са отнети от бизнесмен след заплахи, отправени от Балбузанов.
От прокуратурата обявиха, че ще обжалват, защото оттеглянията на показанията са след извършен натиск над пострадалите хора и настояват да си приемат първите им думи
Част от хората в бандата също отнесоха ефективни присъди заради различни престъпления.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.