Информатор на МВР: Бандата на Мишо Кривия готви удар за 15 млн. лева Крадците от „Люлин” организират грабеж над чужда банка в София

0

Най-добрата банда крадци в България, оглавявана от Михаил Николов – Мишо Кривия, готви нов грандиозен банков обир, дочу „Уикенд”. Оперативната информация е постъпила в МВР от агенти, внедрени в криминалния свят.

Според данните обирджиите не са правили сериозен удар от повече от 3 години. Цялата кримигрупировка – Кривия, брат му – Александър, Венцислав Димитров – Фитила, Николай Стойков – Куфара, Петър Николов – Крадеца, Сашо Кюстендилеца, Любо Гъзара, Васко Заека, Илиян Хрътката и Стоян Мозъка, били единодушни, че е крайно време да спретнат голяма кражба.
Агентите на спецслужбите, които наблюдават групировката, издадоха, че разбойниците са се насочили към централен клон на чуждестранна банка в София, която да оберат. Престъпниците имали свой човек във финансовата институция. Неговата роля била да даде информация в кой ден в трезора на банката ще голяма сума пари.
Целта на Кривия и групата била с един удар да вземат поне 15 млн. лева. Предполага се, че ударът ще стане преди Коледните празници, защото точно тогава постъпват а най-големи кешови суми в клона. От МВР вече са информирали отделите по вътрешна сигурност на най-големите столични банки, за да вземат спциални мерки.
За Михаил Николов се говори, че има спестени поне 20 млн. лева и е най-богатият уличен бандит. В тайни сейфове в България и чужбина дясната ръка на Йордан Цонков – Джиджи скатал, освен кеш, килограми злато и диаманти. Цялото имане било натрупано от близо 20-годишната кариера на крадец.


Обирите, в които е участвал, са стотици. Според столични ченгета само набези в къщи на баровци са над 500. Автопаркът му пък бил за близо 1 млн. лева. Кривия разполага с лимузини „БМВ”, „Мерцедес”, „Ауди”, „Бентли” и джипове „Рейндж Роувър”. Нито една от колите, обаче, не е на негово име. За да се застрахова, винаги ползва шофьор.
Михаил Николов е и топексперт в България по изпразването на трезори. Кривия и бандата му са толкова добри, че бяха сгащени само веднъж. На 1 юни 2011 г. антимафиоти предотвратиха обир на трезора на ДСК в центъра на София на пл. „Ал. Батенберг”. В ареста попаднаха аверите му Венци Фитила, Венци Лисицата, Николай Куфара, Русия, Малкия, Пешо Крадеца, Сашо Кюстендилеца, Любо Гъзаря, Васо Заека, Стоян Мозъка, Илиян Хрътката и Големия Куман.

Престъпниците заглушили охранителната техника със специална джаджа, която стояла в две таксита, паркирани наблизо. В едното имало и апаратура за подслушване на честотите на полицейските радиостанции. Точно при влизането на десетимата тарикати в трезора, който съхранявал над 1 милион лева, ченгетата ги изненадали неприятно и ги сгащили. Мишо Кривия и апапите му престояли в ареста няколко месеца, след което поели към свободата.
Година и половина по-късно групата на Кривия отново атакува ДСК. На 9 декември 2012 г. авер на Кривия, брат му Александър Николов и още двама техни помагачи избомбиха клон в столичния кв. „Красно село”.  По тъмно бандитите изпразнили 8 касетки от трезора. В една от тях имало документи, пари и злато на известен столичен прокурор. Атаката се разиграла за около за 30 минути. Почеркът на обира обаче копирал кражба в клон на ДСК отпреди 4 години.
На 6 декември 2010 г. охраната на клона в кв. „Младост” заварила трезора разбит. Крадците се изхитрили и се спуснали с въжета от покрива през вентилационната шахта на козирката на блока, като преди това заглушили СОТ алармата. На финала отмъкнали съдържанието от половината каси в трезора. За да скрият следите си, поръсили с червен пипер навсякъде, така че да объркат криминалистите. Като награда Мишо Кривия и сие си тръгнали с пари и злато за над 1 млн. лева.


В МВР се говори , че преди 4 години Михаил Николов думнал трезора на банка „Пиреос” на бул. „Черни връх” в София. В първата седмица на юли 2015 г. от клона по мистериозен начин изчезнали над 150 000 лв. от сметките на трима клиента. Трезорът се намира близо до ресторант „Кошарите” на Коко Динев и до сграда на спецагентите от ДАНС, което по никакъв начин не притеснило крадците. И до сега не е заловен извършителя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.