Цар Киро в болница, пропусна делото за нападение над журналисти, още чака мотивите към присъдата си

0


Подобно преживяване като забравената в скенер жена е имал ромският бос Кирил Рашков – Цар Киро! Преди седмици той е постъпил в престижна софийска клиника, където е вдигнал скандал на медицинския персонал, защото е бил изоставен на инвалидна количка, разказаха очевидци пред „България Днес“. Рашков е чакал за скенер и от величието на кралска особа е търсил обяснение от санитарите защо не му обръщат внимание, а са го зарязали, без да му помогнат. Той все пак не е висял часове наред в съоръжение, какъвто е случаят на 70-годишната Асенка Христова в Павликени.

След изследванията в София циганският лидер е постъпил в пловдивска болница! Заради здравословните си проблеми той пропусна делото за нападение над двама журналисти. Рашков трябваше да се появи пред Върховния касационен съд, от който се очаква окончателното решение по процес за хулиганство. Вместо Цар Киро в съдебната зала дойде епикриза от пловдивско лечебно заведение. В нея се съобщава, че известният крими герой е настанен за лечение и състоянието му не позволява да присъства. Затова заседанието е отложено за края на ноември.

Кирил Рашков е погнат от Темида за изцепката си през юни 2014 г. пред дома си на ул. „Света гора“. По сигнал за скандал между Цар Киро и негова съседка там отишли двама кореспонденти. Ромският бос заплюл в лицето журналистката и тръгнал да души с две ръце нейния колега. Според разследващите с това Рашков е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото спрямо двамата журналисти, като деянието се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Затова го грозят от една до шест години затвор.

Според първата инстанция нападението не е престъпление по Наказателния кодекс, а е административно нарушение по Указа за борба с дребното хулиганство. Затова Цар Киро е оправдан. Докато тече процесът на първа и втора инстанция, циганският бос пропуска заседания заради влошеното си здраве. През февруари 2016 г. не се явява в храма на Темида в Пловдив, защото е в софийска болница.

Според съдебно-медицинска експертиза към датата на инцидента с журналистите състоянието му е било с много висок риск за възникване на животозастрашаващи усложнения. Експертите отчитат, че през юли 2015 г. на Рашков е бил приложен електрокардиогенен шок, за да се вкара в ритъм сърцето му. После се разбра, че му е сложен пейсмейкър.

Проблеми със сърцето мъчеха Цар Киро и по време на процеса срещу него в спецсъдилищата. На две инстанции той получи 2 години затвор и 10 хил. лв. глоба за незаконно притежание на живак и държане на монети, пръстени и части от накити, които представляват археологически и културно-исторически ценности. Ромският бос е оправдан за пренасянето на отровния метал през границата и за това да е действал в престъпен сговор с друг.

Според обвинението Рашков е бил в престъпна комбина с Радослав Петров, Симеон Илиев и Михаил Демерджиев. През 2012 г. циганският лидер е спипан да пренася през ГКПП Капитан Андреево половин килограм живак – силно отровно вещество, поставено под разрешителен режим и забранено за внос и износ. Рашков е подпукан и за това, че с Петров държали дрога с цел разпространение. Аверите Петров и Демерджиев са погнати за търговия с близо 3 кила амфетамин на стойност над 82 бона. Престъпната схема е закована с трима агенти под прикритие, които се внедрили в обкръжението на Цар Киро, разкриват запознати. По време на процеса турски бизнесмен се отрича от показанията си, че Рашков е търсил чрез него да шитне опасното вещество в Истанбул.

Заради болежките на ромската особа и спестяване на разходи спецсъдът провежда изнесено заседание във Военния съд в Пловдив. Процесът се затлачва и от изчезването на Радослав Петров, когото съдиите издирват месеци наред. Проблемите със сърцето често стават повод за отлагане на заседания. Цар Киро редува болници в София и Пловдив с престижна клиника в Париж. На няколко пъти той се примолва на магистратите да му отменят забраната за напускане на страната, за да посети чуждестранните специалисти.

При последните си появявания в съда Цар Киро изглежда изнемощял, пребледнял и отслабнал. Неотлъчно до него е половинката му – царица Костадинка. Тя ревностно пази семейния главатар от вдигане на кръвното и излишни нерви, които отново да го тръшнат на легло. При Темида да го подкрепят на делото идват и наследниците – принц Ангел, внукът Кирил, който е кръстен на именития си дядо, и други.

През ноември м.г. апелативните съдии потвърждават наказанието на Кирил Рашков, но вече година се чакат мотивите към присъдата, изтъкнаха от защитата. Препоръчителният срок за изготвяне на мотивите е 1-2 месеца, остава неясно защо е забавянето.

  Резиденция за продан

Охарчил се покрай лечението си, Цар Киро реши да попълни банковите си сметки, като обяви за продан резиденцията си на пъпа на Пловдив. От публикувана наскоро обява стана ясно, че седеметажната сграда с площ близо 2200 кв. м. се продава за 4 милиона лева.

На ромския бос вече не му е до гуляи, които преди огласяха кичозната резиденция в Пловдив

Снимки показват, че палатът е обзаведен в стил „ранен мутробарок“ – с позлатени тронове, кичозни мебели и стени от гранит. Кланът Рашкови се пренесе в града под тепетата след размириците в Катуница през 2011 г.Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.