Малката Бирма се прибра тайно в България! Георги Станоев задържан само за вечер в ГДБОП, пуснаха го под домашен арест

0

Георги Станоев – Малката Бирма се е прибрал тайно в България преди седмица, научи „Уикенд” от полицейски източници. Станоев-младши е бил екстрадиран с полет от Дубай на 18 октомври вечерта, а веднага след кацането му на летище „София” е бил задържан от полицаи от ГДБОП и отведен в централата на спецслужбата за разпит.

Малката Бирма е прекарал цялата вечер в сградата на ГДБОП, а на следващата сутрин е бил пуснат на свобода. Според неофициална засега информация, Станоев-джуниър е поставен под домашен арест. Медиите не са уведомени за това.
Малката Бирма бе издирван повече от година по обвинения за производство и трафик на нелегални цигари, произвеждани в 4 фабрики в цялата страна. В края на миналия септември той, заедно с баща си Георги и доведения си брат Антон, бе обявен за международно издирване, а майка му Лидия Станоева бе изкарана с белезници от хотел в Боровец и откарана в сградата на антимафиотите за разпит. Часове по-късно тя беше освободена без да и бъдат повдигани обвинения.
До

акцията срещу Бирмите

се стигна, след като в края на август 2018 г. полицията разби 4 фабрики за нелегални цигари в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и плевенското село Ясен, а в ареста попаднаха работниците в тях, както и мъж от Пазарджик, който ги зареждал с тютюн.
Според разследващите месечният оборот от фабриките е надхвърлял 10 милиона лева. Бяха иззети 42 тона тютюн и над 50 хил. кутии цигари, повечето от които от марката „Комплимент”. Когато разследването стигна до Бирмите като организатори на незаконната дейност, те вече бяха избягали от страната. Впоследствие обаче бащата Георги и първородния му син Антон Станоев се предадоха в МВР и не след дълго бяха пуснати на свобода. Третият от семейството – Георги, бе задържан преди месец на летището в Дубай при опит да напусне емирството. Малката Бирма обаче вече е на свобода, макар и под домашен арест.
Към днешна дата единствения замесен в цигарената афера, който се издирва от органите на реда, е бившият шеф на Криминална полиция в столичното Второ районно управление Любомир Иванов. Той е обвинен, че е ръководил една от незаконните фабрики за цигари. Според документи в Търговския регистър на 29 март 2019 г. лично Иванов е попълнил документ, че фирмата му „Елико-експорт 2014″ не е осъществявала дейност през 2018 г. Което означава, че ако не е направена фалшификация,

издирваният бивш полицейски шеф

си е в България и дори не се крие.
Според полицейски източници, от момента на бягството си от България до ареста в Дубай на 10 септември тази година, Жоро Бирмата е живял в апартамент в Дубай на друг скандален ъндърграунд играч – Иван Танев- Универсалния. Танев е син на бившия земеделски министър Георги Танев от правителството на Любен Беров. През 2012 г. ГДБОП проведе акция срещу него заради ДДС измами, но мошеникът успя да се измъкне, преди да бъде арестуван.  
След акцията на ГДБОП срещу Универсалния стана ясно, че той, съвместно с Мила Георгиева, е успял да измами най-големите производители на колбаси и световни търговски вериги, базирани в България. Синът на бившия министър обиколил всички големи в колбасарския бранш. Предлагал да им уреди месо на цени около 10%  по-ниски от стандартните. Можел да си го позволи, защото внасял огромни количества мръвки, а контактите на баща му в този бранш му гарантирали най-доброто качество.

Предлагал първо месо от Бразилия,


а после от европейски страни като Холандия, Дания, Полша. Работил през 5-6 фирми, в които името му умишлено не фигурирало. Когато контрагентите му в България му задавали въпроса защо сменя фирмите, които внасят месото, обикновено отговорът бил, че целта е „данъчна оптимизация”.
Собствениците на колбасарските фабрики разбирали, че били измамени, когато НАП започва проверка на изплатените от тях фактури за месо, доставено от Танев. Оказало се, че те му плащали по банков път с ДДС, но той не отчислявал данъка на държавата. Аферата бе за над 50 милиона лева. До разбиването през август 2018 г. на четирите нелегални фабрики за цигари на Бирмите се стигна, след като те бяха натопени от сочения като цар на контрабандата на папироси Андон Арабаджиев. Пловдивчанинът е смятан и за човекът, натопил в службите за сигурност и Миню Стайков като производител на нелегални цигари.
Самият Андон Арабаджиев също е издирван от МВР за производство и трафик на нелегални цигари. Контролираната от него фабрика за папироси край пловдивското село Труд бе разбита това лято. В цеха бяха открити 7 украинци, един молдовец и трима българи, ангажирани с производството. Работниците са нямали право да излизат от халето, храна и вода и им се носили на място. Получавали заплати от 2000 евро на месец. Във фабриката се произвеждали цигари „Роял” и „Мурати”, а месечно аферистите прибирали над 15 милиона лева от схемата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.