В Испания убиха бандита Джаки Ръчичката – похитителят на щерката на Брендо

0


Даниел Георгиев-Джаки Ръчичката, който според ченгета е най-вероятния организатор на отвличането на дъщерята на кокаиновия крал Евелин Банев- Лара, е убит. Такъв слух се носи в ъндърграунд средите и достигна до „Уикенд” от няколко независими един от друг източници. Ликвидирането на Джаки е станало в Испания преди месец, сочи зловещата информация. Гангстерът е бил там заради наркосделка.

Близки до Джаки Ръчичката потвърдиха пред „Уикенд”, че не са го виждали от месеци. Според тях той бил в чужбина по свои си дела. В МВР също няма официална информация за смъртта на бандита, който за последно бе разследван като съпричастен към отвличанията на Лара Банева, дъщеря на Евелин Банев – Брендо и похищението на Адриан Златков, син на автотърговеца Тони Златков.


Дъщерята на Брендо бе похитена на 5 март 2013 г. пред дома си на столичния булевард „Александър Пушкин”. Лара бе причакана от трима маскирани и въоръжени мъже, които откриха стрелба по охранителя на детето и след като го раниха на две места, натъпкаха момиченцето в черен джип „БМВ”, чиито номера впоследствие се оказаха от друг автомобил. Самото беемве пък е било откраднато от истинския му собственик две години по-рано.
Малката Лара бе върната след 47 дни в плен, като бе оставена пред столичното 6-то РПУ, което се намира най-близко до дома й. Според официална информация, за свободата й са платени 530 000 евро. Неофициално източници от фамилията на Брендо разкриват, че всъщност откупа е бил много по-голям –

платени са почти 2 млн. евро.

Любопитен детайл е, че джипът, с който е била похитена дъщерята на Евелин Банев, навремето бил собственост на известен бизнесмен, който го подарил на приятелката си певица. След като баровеца скъсал с гаджето си, случайно или не, крадци свиват возилото. Въпросният бизнесмен е с доста страховит имидж в подземния свят и според ченгета само напълно луд автоджамбазин би дръзнал да посегне върху негова собственост. Колата била открадната от авер на Джаки Ръчичката с прякор Шматката.


След освобождаването си Лара Банева е разказала на ченгетата подробности за това как е прекарала 47 дни в неизвестност. Къщата в която е била скрита, се е намирала в  покрайнините на София. Тя се е разхождала свободно из стая, коридор и баня с тоалетна под непрекъсната охрана от маскиран мъж.
Без специално разрешение Лара е можела да влиза и излиза от стаята си, но всички помещения са били без външни прозорци. Лара Банева е гледала постоянно телевизия. Тя не е забелязала камери по стените. През целия си престой детето не е имало никакви специални желания, освен искането за блокчета за рисуване, които й били донесени от пазачите. Хранили я със сандвичи, направени навън.
В МВР е бил направен и профил на похитителите. Според написаното от крими експертите, отвличането е замислено от лице, което вече има опит в този род престъпления или се чувства недосегаем и с много власт и вероятно с свързан с МВР. За Джаки Ръчичката в престъпния свят отдавна се говори, че е

сътрудник на полицейска служба.

Точно заради това никога досега не е бил арестуван въпреки, че е забъркан и в други престъпления.
В зората на демокрацията той става част от бандата на Йосиф Йосифов – Йоско Костинродския. През 2001 г.  е арестуван заедно с Борис Арсов-Борчо за отвличането на собственика на „Руен“ и представител на „Пума“ за България – Стефко Колев. Похищението стана на 20 септември 2001 г. в столичния квартал Княжево, а бандитите го държаха в плен 6 дни. Първият поискан откуп бе за 2 милиона лева, но Колев ги отрязал, че сумата е непосилна за него. Затова и бандата омеква и намалява откупа наполовина. Съпругата на Колев получава есемес: „Трябва да намерите 1 млн. лв., иначе няма да съм жив!”.


На шестия ден, следвайки инструкциите на похитителите, жена му и брат й събират парите и хвърлят сак с 1 млн. лв. от нощния влак София-Мездра. Сакът обаче се отваря и 150 000 се разпиляват край линията близо до Курило. 850 000 лева са задигнати от Джаки Ръчичката и хората му. Впоследствие Даниел Георгиев бе обвинен за похищението на Стефко Колев, но съда го оправда заради липса на достатъчно безспорни доказателства.
Ръчичката, заедно с брат си Стефан и още 3 души през 2003 г. бяха заподозрени и за разстрела на Филип Найденов – Фатик и отвличането на сина на шефа на „Славия“ Венци Стефанов. Същата банда беше подозирана  и за похищението на Вене Сотиров,

неговия труп и до днес не е открит.


Името на Джаки се появи и покрай случая с отвличането на бизнесмена Михаил Краус, син на бившия транспортен министър Вилхем Краус. Той бе похитен през октомври 2007 г.
За последно името на Джаки Ръчичката бе свързано с отвличането на Адриан Златков, син на боса на автокъща „Софавто” Тони Златков. Даниел Георгиев даже бе издирен и задържан от МВР, но впоследствие пуснат. В крайна сметка се оказа, че разследвани за последното регистрирано в България отвличане с цел откуп са хора от свитата на Ивайло Борисов – Ториното.
През последните 3 години името на Джаки Ръчичката беше свързвано и с трафик на наркотици. През 2017 г. се заговори, че Георгиев е откраднал крупна сума пари от чуждестранна престъпна групировка. Чужденците му били платили авансово за да достави дрога, но Ръчичката взел парите и се покрил.


Според източници на „Уикенд” от престъпния свят, ако слуха за убийство на Ръчичката е верен, той или е поръчан от Брендо като отмъщения за отвличането на дъщеря му, или от измамените чужденци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.