Фараонката Ружа още е в неизвестност! Смъртни заплахи преследват шотландска свидетелка

0

Висши ръководители от Bank of Ireland (BOI) не искат да дават показания и са замлъкнали като риби пред разследващите в САЩ по процеса за схема за пране на пари на стойност 400 милиона долара чрез криптовалутата OneCoin. Основатели на компанията са издирваната българка Ружа Игнатова, станала известна като „криптокралицата“, и брат й Константин. Според американската прокуратура става въпрос за мащабна финансова пирамида, научи Alarma.bg.

Правителството на САЩ по-рано този месец е подало искане, с което се е опитало да получи доброволните показания на ирландските банкери. След отказа им те ще дадат показания само в случай че искането стане задължително съгласно договор за взаимна правна помощ между САЩ и Ирландия (MLAT).

Четиримата свидетели от Bank of Ireland, които трябваше да се присъединят към процеса срещу Марк Скот, който е един от многото обвиняеми по делата около OneCoin, са ръководителят на екипа за борба с прането на пари Даян Сендс, членът на екипа на директните чуждестранни инвестиции Дедре Сеант, бившият изпълнителен вицепрезидент и директор на отдела за връзки Дерек Колинс и Грег Бегли. В крайна сметка официален Вашингтон се е позовал на договора MLAT и е поискал от Дъблин съдействие – тоест свидетелите да бъдат задължени да дадат показания.

Марк Скот е обвинен в заговор за извършване на пране на пари. Според обвинението от 2016 г. до миналата година той е изпрал почти 400 милиона долара приходи от OneCoin чрез поредица фондове за частен капитал на Британските Вирджински острови със сметки в банки на Каймановите острови. Скот също е имал корпоративни сметки в ирландската банка, чрез които предполагаемо е изпрал над 300 милиона долара приходи от измами с OneCoin.

През март прокуратурата на САЩ обвини учредителите на OneCoin Константин Игнатов и сестра му Ружа Игнатова в измами с ценни книжа и престъпления с пране на пари. Те предполагаемо примамвали инвеститорите да внесат „милиарди долари в измамната криптовалута“. Константин бе задържан, а криптокралицата Ружа продължава да е в неизвестност. Появиха се съмнения, че може да е променила самоличността си и външния си вид.

Нежеланието на ирландските банкери да говорят по темата идва дни след като Би Би Си разказа историята на жена, която е получила смъртни заплахи, след като говорила за „измамата“ с криптовалутата. Джен МакДам от Глазгоу е част от група инвеститори, които смятат, че са били измамени с OneCoin. МакДам е дала показания в полицията в Шотландия, че е получила множество съобщения през фейсбук със заплахи за смърт и сексуално насилие, които тя свързва именно с твърденията й, че става дума за измама. Авторите на заплахите не са идентифицирани.

„Това се отразява върху здравето ми, но аз няма да се откажа, докато аз и хилядите други жертви на OneCoin не видят някаква форма на справедливост“, категорична е шотландката.

В Обединеното кралство около 70 000 са закупили пакети от OneCoin.

Въпреки че отначало тръгнаха дела срещу компанията в редица държави, тя вече не е клиент на правосъдието в някои страни. В Швеция например е чиста пред закона. Според официално съобщение от пресслужбата на OneCoin управата на шведската Комисия по хазарта е информирала представителите на компанията, че няма повече процедури по подозрения срещу фирмата. Проверката на дейността й е докладвана на полицията от Комисията по хазарта заради съмнения, че нарушава закона, още преди три години.

„След като проучват подробно дейността на компанията, разследващите установяват, че действията на фирмата не противоречат на правните норми. В резултат на това разследванията срещу OneCoin са прекратявани на два пъти – на 6 февруари 2017 г. и на 16 януари 2018 г.“, пише в съобщението на дружеството. В него се уточнява още, че е последвала още една проверка и по нея разследването е прекратено през тази година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.