Босът на СИК в Бургас Пламен Дишков-Кела продава вода! Проф. Генчо Начев е сред акционерите в компанията

0

Босът на СИК в Бургас Пламен Дишков-Кела бутилира вода, която се рекламира като пречистена до съвършенство, ултрафилтрирана, очистена от тежки метали, бактерии, вируси и други отрови, подходяща за ежедневна консумация. Фирмата, която стои зад живителната течност, се управлява от няколко персони. Сред тях е руснакът Владимир Маншин, който още преди години се появи във фирми на Кела. Управителка на водния бизнес е също и Виктория Тодорова, жената, която е спътница на сикаджията през последните години, пише „Уикенд“.

В ръководството на дружеството се е намърдал и бившият политик от СДС Костадин Марков. Той е бил и зам.-кмет на Бургас с ресор строителство.


Друг любопитен участник в бизнеса е и кардиохирургът проф. Генчо Начев, който има 28% от поименните акции на компанията. Той е известен като един от най-кадърните и най-богатите лекари в България. Преди време пък от футболния клуб „Левски” заявиха, че въпросната фирма, зад която така или иначе стои Пламен Дишков-Кела, е ексклузивният им доставчик на вода.


Сикаджията, който няколко години беше в нелегалност, се оттегли постепенно от участие в повечето си фирми. Неговите интереси обаче се представят от приятелката му Виктория Тодорова и майка му Русанка. Кела изчезна през 2002 г. след убийството на бургаския производител на кренвирши Димитър Стаматов-Мастара. Веднага след това започна да напуска една по една фирмите си. Интерпол го откри в Португалия, където се  подвизавал под чужда самоличност.
През цялото това време обаче майка му Русанка, която в Бургас има реноме на опитна счетоводителка, управлява строителен бизнес, като фирмата й „Аква Системс” печели обществени поръчки за десетки милиони левове. Повечето от тях са сключени с общини по Южното Черноморие. „Аква Системс” в един момент започва да трупа дългове, кредиторите слагат запори и през 2014 г. компанията става собственост на въпросния руснак Алексей Маншин. След това отново започва да печели строителни поръчки. Ето че сега в компанията за бутилиране на Кела, братушката Маншин е рамо до рамо с бившия кмет с ресор строителство Костадин Марков.


Показателно за възходящия бизнес на Кела е факта, че свързаната с него фирма „Аква еко тур“ наскоро е изкупила няколко имота в странджанското село Факия. Те са били владение на военните и затова сделките са минали през Министерството на отбраната. Имотите са земя и сгради, като постройките са доста стари, останали още от 50-те години на миналия век. В „Аква еко тур” отново са рамо до рамо Виктория Тодорова и руснака Алексей Маншин. Все още не са обявили официално какво ще правят с тези имоти, които се намират в екологично чист район, любим на ловците не само от България, но и от чужбина.


Самият Пламен Дишков-Кела не е случаен боксьор от спортното училище в Бургас. Явно качествата му са били оценени, понеже както твърдят запознати, бизнес възходът му е тясно свързан с бивши високопоставени офицери от ДС. През 90-те години той се подвизава като търговец на горива. В бизнеса е заедно с бивши величия от някогашния „Нефтохим”, а също и с ръководни кадри на някогашната БКП. С подкрепата на тези елитни кадри Кела е във възход през годините. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.