Третият Маргин агент на ДС! Проверка на доносниците в хазарта го освети като агент Теодоси

0

Агент на Държавна сигурност се оказа третият от братята Маргини – Димитър Маринов-Макарона. Това става ясно от проверка на Комисията по досиетата. Според документите средният член на митичната сикаджийска фамилия се е подвизавал като агент Теодоси във Военното контраразузнаване (Трето управление на ДС). Вербуването на Макарона е осъществено през 1987 г., когато той е в казармата, а от доклада на комисията не става ясно дали и кога е свален от отчет, пише „България Днес“

Оповестяването на Димитър Маринов става факт покрай проверка на комисията сред собствениците и управителите на фирми за хазарт. Там компания на Макарона правят видни кадри от „Мултигруп“ и ексченгета, захванали частен бизнес заедно с близки до групировките след 10 ноември 1989 г.

Димитър Маринов-Макарона лъсва като тайно ченге покрай притежаваната от него фирма „Фаворит“ и дъщерната „Гейм“. Основен предмет на дейност и на двете дружества е организиране и управление на зали за хазарт с игрални автомати.

За разлика от страховитите си братя – големия Красимир и най-малкия Николай, Макарона никога не е бил спряган за участник в подземния свят. Единствената пряка връзка с групировката е от средата на 90-те години на миналия век. По това време Димитър е в клона на СИК в гр. Сливница.

От години средният брат Маргин върти легален бизнес, а част от съдружниците му са лица от някогашната групировка СИК. За разлика от братята си, водещи тайнствен начин на живот, Димитър Маринов е прочут купонджия. Често е забелязван из пловдивските клубове и чалготеки, където живее в компанията на политици и известни бизнесмени.

Основната бизнес дейност на Макарона е именно хазартът. Проверка на „България Днес“ показа, че Макарона продължава да развива успешно игралната си империя. Последните му придобивки са буквално отпреди седмици. Става дума за три игрални зали в Чирпан, Нова Загора и Костинброд. Лицензът за отваряне на казината му е издаден от Държавната комисия по хазарта в края на месец септември. Според документацията в помещенията, заявени от Средния Маргин, ще се разположат между 15 и 17 игрални автомата. За привличане на играчи са предвидени и специални джакпот системи, става ясно от лицензите.

Наред с хазарта средният Маргин инвестира ударно и в строителство и туризъм. Интересите му са съсредоточени предимно в курорта Слънчев бряг и в Смолян. Именно на Слънчака са и последните проекти на Димитър Маринов. Те се осъществяват от фирмата му „Симс“. При създаването си дружеството е собственост на Маринов и сочения за финансист на Братя Маргини Христо Халваджиев-Халвата. Впоследствие акционер става балдъзата на Малкия Маргин – Надя, а средният брат поема управлението.

Чрез фирма „Симс“ през последните няколко години Маринов успява да купи няколко терена от държавното дружество „Слънчев бряг“ АД, което е собственик на земята в курорта. На един от парцелите се помещава и сградата на някогашното общежитие „Божур“.

Малко след като сделките стават факт, са задвижени и строителните проекти. Според плановете, одобрени от екоминистерството и община Несебър, някогашното общежитие трябва да се превърне в луксозен хотел с магазини и ресторант.

Паралелно с общежитие „Божур“ започва и проект за застрояването на още два бивши държавни имота, купени от фирма „Симс“ на изключително атрактивни цени. От решението на Общинския съвет в Несебър става ясно, че върху тях също може да се вдигнат хотели или сграда с апартаменти.

Солидни бизнес интереси в туризма има и синът на Димитър Маринов от първия му брак – Мартин. Чрез фирмата си „С.Б. Роял Хотелс“, както „България Днес“ първи писа, 28-годишният Мартин Маринов преди няколко месеца купи петзвездният „Виктория Палас“ в Слънчев бряг.Дотогава бляскавият комплекс бе притежание на Ветко Арабаджиев и бе сочен за перла в туристическата му империя. Според запознати цената по сделката е над 50 млн. лева. Сума, която синът на Средния Маргин трудно може да си позволи, без да разчита на външно финансиране. Фирмата му „С.Б. Роял Хотелс“ е създадена през 2017 г. с капитал от 10 хил. лв. Същата година тя няма никаква дейност. Промяната настъпва през 2018 г., след като дружеството поема управлението на два други хотела на Слънчака – „Златна перла“ и „Синя перла“. Техни собственици са фирми, контролирани от офшорката „Самак инвестмънт“. Името на чуждото дружество нашумя преди няколко години покрай скандал за скрито легализиране на десетки милиони, свързан с братя Маргини.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.