ПАРАДОКС! МВР постави охрана на убиец заради Йоско Костинбродския

0


МВР е поставило под засилена полицейска охрана Михаил Туцов – Мишо Вандала, подсъдим за убийството на гангстера от Своге Красимир Гочев – Шмид. Това разкриха пред „Уикенд” източници от родния ъндърграунд. Според думите им, от 4 месеца над Мишо Вандала зорко бдят въоръжени ченгета, тъй като гангстерът е дал показания срещу Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския за серия поръчкови екзекуции, пише „Уикенд“.

Мишо Вандала бе арестуван през есента на 2014 г., месеци след мафиотската екзекуция на Красимир Гочев – Шмид в Своге. Мургавият гангстер бе ликвидиран с 6 куршума от автомат „Калашников” пред дома си в Своге на 20 май 2014 г., малко след като публично обяви, че ще свидетелства срещу криминалната структура на Йоско Костинбродския. Според една от версиите за убийството на Шмид, той е бил ликвидиран заради опита си да

сложи ръка върху продажбата на дрога

в софийските квартали „Люлин” и „Надежда”.
Преди година и половина – на 25 май 2018 г. Михаил Туцов – Вандала бе осъден на 20 години затвор за убийството на Шмид от Софийския окръжен съд. Това лято обаче Апелативния съд изненадващо оневини Вандала. В софийския ъндъргранд се мълви, че съдебната амнистия за поръчковия убиец е заради сключена сделка със специалните служби и прокуратурата. Пред антимафиотите Вандала се ангажирал да даде показания в съда срещу Йоско Костинбродския за няколко извършени от него мафиотски убийства.
Според мълвата, която се носи в ъндърграунда, през лятото Мишо Вандала е дал показания в ГДБОП, че Йоско Костинбродския е поръчителя на убийството на Шмид, както и на още един разстрел на свидетел срещу него. Случайно или не, но малко след като пропява срещу някогашния си началник Йоско Костинбродския, Михаил Туцов е

оневинен за убийството на Шмид

На  18 юни 2019 г. Апелативния съд обяви Михаил Туцов за невинен. Апелативните съдии отказват да се съгласят с първата инстанция, че авторството на убийството е установено по непораждащ съмнение начин и чрез верига от доказателства. Анонимен свидетел разказва, че мястото на убийството било добре осветено от улични лампи и видял лицето на стрелеца. Очевидците от колата се кълнат, че било тъмно, а килърът бил с шапка или маска. Противоречия има и относно външния му вид – едните го описват като слаб, с издължено лице, а мистериозният свидетел – като едър. Съдиите отбелязват, че няма нито едно доказателство, което да подкрепи думите на анонимния свидетел. Те изтъкват, че присъдата не може да почива само на показания на свидетел с тайна самоличност. Магистратите не изключват и евентуална заинтересованост на тайния свидетел.
Възможно е зад статута на анонимен свидетел да се крие не лице, което добросъвестно съдейства на разследването, а такова, което го манипулира незаконосъобразно, коментират съдиите. Заради оправдателната присъда е

отхвърлен искът за 250 бона кръвнина,

предявен от детето на Красимир Гочев – Шмид.
Според показанията, дадени от Мишо Вандала, Йосиф Йосифов е платил 20 000 евро хонорар,  за да бъде убит един от основните му врагове Красимир Гочев – Шмид. Оперативна версия сочи, че Йоско Костинбродския е осигурил от Сърбия и автоматът „Калашников”, с който бе ликвидиран конкурентът му от Своге.
Ден след разстрела на Красимир Гочев, тогавашния заместник-главен прокурор Борислав Сарафов разкри, че Шмид е свидетелствал срещу  Йоско Костинбродския и добави, че е напълно възможно отговори за убийството да се търсят именно около Йосифов. Той обаче е в неизвестност от 5 години за МВР.
Убитият Красимир Гочев – Шмид смятал, че е мишена, защото имал дългогодишен конфликт Йосифов. Навремето двамата работели заедно, но се разделили.  Именно Красимир Гочев е бил и свидетеля, който разкрил, че бандата на Йоско е отговорна за изчезването на сина на футболния бос Венци Стефанов- Димитър. Похищението се състоя на 6 април 2004 г.  Според разказа му, Ивайло Симеонов-Богьовеца, който е дясната ръка на Йоско,

лично убил сина на Венци Стефанов.

Докато Димитър бил в плен, една нощ Богьовеца влязъл дрогиран при него, без да си сложи маска на лицето. Младежът го видял и той се уплашил да не го издаде и решил да го ликвидира.
Страшилището на подземния свят Йосиф Йосифов- Костинбродския все още се води в неизвестност макар, че официално МВР не го издирва. На 13 февруари 2017 г. ВКС окончателно реши, че Йосифов и авера му Ивайло Симеонов-Богьовеца са невинни за атентата срещу Киро Японеца, станал на 12 юни 2003 г. Животът на ромския бос бе спасен като по чудо. На първа инстанция Йоско Костинбродския бе осъден на 17 години затвор. Същото наказание получи и другарят му Ивайло Симеонов.


Докато вървеше процеса срещу него, още един свидетел срещу бандата му бе разстрелян. На 4 декември 2014 г. пред блок 42 в столичния квартал „Банишора” неизвестен и досега килър изстреля 10 куршума, в 53-годишния Хрисим Хрисимов. По-рано Хрисимов подробно разказал пред съда как двамата са замесени в екзекуцията над Фатик. Според информация на „Уикенд” Михаил Туцов е дал показания с доказателства, че и това убийство е поръчано от Йоско.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.