Пуснаха на свобода убийците на Жоро Илиев! Кръвожадните пернишки „Килъри“излежаха намалените си присъди

0


Членовете на една от най-кръвожадните банди за поръчкови убийства в България – групата на Васил Василев – Бай Васо, известна като пернишките „Килъри” и разследвана за 15 поръчкови екзекуции, сред които и убийството на висаджийския бос Жоро Илиев, вече са на свобода. Преди седмица Върховния касационен съд пусна от затвора всички от бандата на покойния пернишки гангстер Васил Арарски – Райко Кръвта с изключение на Милчо Петров – Чироза. Соченият като дясна ръка на Райко Кръвта, а впоследствие и на баща му Бай Васо силовак ще прекара още няколко години в затвора, след като присъдата му бе намалена от 18 на 10 години затвор, пише Уикенд.

До освобождаването на пернишките „Килъри” се стигна, след като Върховния касационен съд потвърди окончателните присъди на всички членове на бандата. Според решението на съдиите, присъдите на Бай Васо, Иван Цветков – Ванчето и Калоян Томов – Рокера се намаляват. Таткото на пернишкия гангстер Райко Кръвта бе осъден на 7 години, но след като присъдата му бе намалена на 5 години лишаване от свобода, той излезе от затвора, тъй като вече е излежал наказанието. Подобна е съдбата и на Ванчето и Рокера, чиито присъди бяха намалени от 6 на 3 години.
Единственият от бандата, който остава в затвора, е Милчо Петров – Чироза. Той обаче

ще лежи само 10 години в пандиза


вместо първоначално дадените му 18 и то за мафиотско убийство. Чироза не е признат за виновен, че стои зад разстрела на Теодор Неофитов – Ханс в местността Адамец край Гаров дол през 2008 г., макар на първа инстанция да бе осъден като автор на убийството.
Мафиотският синдикат на бай Васо Златаря, както е известен свирепият дядо в града на стоманата, бе разбит през лятото на 2013 г. от антимафиотите, които арестуваха бащата на Райко Кръвта и още 8 човека от обкръжението му. Тогавашният главен секретар на МВР Светослав Лазаров оповести, че зловещата пернишка банда е екзекутирала над 20 човека и че пернишките „Килъри” са реализирали и мафиотското убийство на боса на ВИС-2 Жоро Илиев. Главния бе ликвидиран от снайперист на 25 август 2005 г. в Слънчев бряг. Официално убийството му не е разкрито, но за ченгетата е ясно, че Жоро Илиев е убит от Райко Кръвта, който е бил подпомаган от още няколко перничани от свитата си. Малко след екзекуцията на боса на ВИС-2 и Райко Кръвта бе застрелян, а мафиотската му групировка бе поета от неговия баща Васил Василев.
Жестоките престъпления на Бай Васо, дясната му ръка Милчо Петров – Чироза, „лейтенантите” Борислав Николов – Кюлума, Иван Цветков и Георги Георгиев, както и останалите обвиняеми от Специализирания съд – Марио Арнаудов, Калоян Томов и Мартин Николов, стават известни на полицията през юли 2013 г. Тогава серийният убиец Станислав Ангелов – Сиси и Николай Николов – Шатката, осъдени на дългогодишен затвор за екзекуции, решават да пропеят срещу поръчителите на убийствата, извършени от тях.
Сиси първи пропява срещу Бай Васо и Милчо Чироза. Месеци по-рано страховитият килър е осъден на

доживотен затвор заради 4 убийства,

извършени лично от него.
„Всички убийства, които съм извършил, са ми поръчани от бащата на Райко Кръвта. Той обеща да ме извади от затвора, но ме забрави, заради това ще разкажа за много други екзекуции, както и за безследно изчезнали хора, които са ликвидирани и заровени от Милчо Петров – Чироза по заповед на Бай Васо”, шокира криминалистите серийният убиец Сиси.
Станислав Ангелов разказва с подробности пред ченгетата за четирите си убийства. Три от тях са заради лихварската дейност, осъществявана от него с пари, дадени му от Бай Васо. Четвъртото е мафиотско – получава 20 000 лева заедно с Николай Николов – Шатката, за да застрелят наркодилъра Николай Христов – Хайо, който конкурира дилърите на хероин и кокаин под шапката на бащата на Райко Кръвта.
Най-зловещото убийство, извършено от Сиси, е това на неговата съученичка Биляна Кръстева.

Тя е убита с куршум в главата през март 2009 г.,

след като година и половина по-рано Станислав й отпуска заем от 10 000 лева. Парите, с които Сиси оперира и дава на лихва, са на Бай Васо. Бащата на Райко Кръвта задължава Станислав да принуди Биляна да прехвърли апартамента си в София като залог, че ще върне парите. Съученичката на Сиси изплаща над 35 000 лева на пернишките лихвари за година и 4 месеца. Накрая решава да ипотекира апартамента си в София в банка и с парите най-накрая да се издължи на алчните лихвари.
„Когато Бай Васо научи, че Биляна иска да прехвърли апартамента си на банка, побесня. Каза ми, че не трябва да го допускам, тъй като жилището струва 150 000 лева и че ще загуби много пари, ако това стане. Нареди ми да я убедя с всякакви методи да не ипотекира апартамента в банка. Биляна обаче не беше съгласна и заплаши, че ще отиде в полицията, за да разкаже всичко.

Тогава Бай Васо издаде заповед да я убия

и да се отърва от трупа. Затова я застрелях. Ако не го бях направил, щяха мен да застрелят…”, пише в показанията си Станислав Ангелов – Сиси.
Той разказва в детайли и за другите си убийства, които пак са поръчани от Бай Васо. Едното от тях, на бармана от дискотека „Казабланка” Цветелин Карпузов, се разиграва пред очите на Милчо Петров – Чироза, който е втори братовчед на жертвата. Карпузов е убит за назидание на останалите длъжници – взел назаем 2000 лева, но все не ги връщал. Поради тази причина Бай Васо разпоредил барманът да бъде застрелян. „Ако един не си плаща навреме и е жив и здрав, това ще стимулира и другите да не плащат. Убийте го за назидание на останалите!”, разпорежда се бащата на Райко Кръвта.
Васил Василев, който днес е на 74 години, поръчва и убийството на полицейския син Кирил Христов – Багера. Мотивът е, че бащата на Багера навремето
разработвал сина му.

Сиси ликвидира Кирил Христов пред дискотека

„Че Гевера” в присъствието на Милчо Петров – Чироза, Бай Васо и още двама човека. Впоследствие записите от камерите на заведението са изтрити.
Друг наемник на Бай Васо е избягалият от затвора по мистериозен начин Николай Николов – Шатката. На 15 февруари 2008 г. Шатката и Станислав Ангелов – Сиси получават 20 000 лева от Милчо Петров-Чироза със заръката да ликвидират наркобандита Николай Христов – Хайо. Неговият мерник е вдигнат, тъй като Хайо приема работа от Златомир Иванов – Златко Баретата и се съгласява да търгува с наркотици под негов надзор в Перник. До този момент дълги години Хайо работи за бащата на Райко Кръвта, който държи целия престъпен бизнес в града на стоманата – наркотици, проституция, лихварска дейност и черно тото.
Хайо е показно разстрелян на светофара пред хотел „Струма” в центъра на Перник на 19 февруари 2008 г. Тогава до неговия автомобил паркира „Фолксваген” с пренабити номера. Колата шофира Сиси, а стрелецът е Шатката. Последния открива стрелба с пистолет, като изстрелва 9 куршума срещу Хайо, от които 3 улучват в главата наркодилъра. Онзи умира на място. Престъплението обаче се разиграва пред десетки очевидци и впоследствие

Шатката е арестуван и осъден за екзекуцията.


Николов получава присъда от 20 години затвор.
Докато трае съдебният процес срещу Николай Николов – Шатката, Бай Васо плаща за адвокатите му. Обещава, че ще го измъкне от затвора, след като онзи полежи 2-3 години. Това обаче не се случва и Шатката, съвместно с другия наемник Сиси решават да пропеят срещу цялата банда на бащата на Райко Кръвта. От показанията на двамата става известно, че първото поръчано убийство е това на Атанас Пашин, който изчезва безследно през 2002 г.
„В началото на 2002 г. Наско Пашин беше заминал за Испания, където направи много пари от наркотици. Той искаше да се отдели от Райко Кръвта и от баща му и да започне собствен бизнес. Но Бай Васо усети, че онзи става силен и разпореди убийството му. По-късно приближените на Райко инсценираха заминаване на Пашин за чужбина. Заровиха трупа му край село Лялинци и излъгаха всички, че Наско е избягал в Италия. Така направиха и с Краси Илиев – Мотореца. Убиха го в подземието на дискотека „Че Гевара”, нарязаха трупа на Мотореца на части и го заровиха в бунището на „Изток”, разказва пред криминалистите Николай Николов – Шатката.
Месеци след дадените от него показания, той организира бягството си от Софийския затвор. Автомобил, преправен на полицейска патрулка, го измъква от пандизапрез 2014 г., а с него бяга и гватемалецът Хосе Гевара Мартинес. Николай Николов – Шатката и до днес е в неизвестност. В ъндърграунда циркулират различни версии за съдбата на Шатката. Сред най-разпространените е тази, че бягството на Шатката е платено от бащата на Райко Кръвта. Страховитият пернишки дядо броил огромна сума на Шатката, за да организира бягството си и да изчезне в чужбина.
„Факт е, че именно бягството от Софийския затвор на Шатката донесе свободата на пернишките „Килъри”. След изчезването му Станислав Ангелов – Сиси вече бе в неизгодна позиция на свидетел, тъй като остана сам. Даже не го вкарвахме в съдебна зала – при положение, че е осъден за 4 убийства нито един съдия не би приел показанията му насериозно, нищо, че за мафиотската дейност и поръчковите убийства на „Килърите” Сиси не лъже”, коментира пред „Уикенд” столичен криминалист, участвал в разследването на зверствата на пернишката фабрика за убийства.


Така след няколкогодишен престой в затвора Васил Василев – Бай Васо и всички членове на бандата му, с изключение на Чироза, вече са свободни. А полицията едва ли някога ще разкрие цяла серия от убийства в Перник и региона. В дългия списъкът на екзекутираните попадат още Владо Попето, Кръстьо Кръстев – Кръстето, Бойко Славчев – Врачанеца, Димитър Гиздов – Гумения, Киро Брежанеца и Теодор Неофитов – Ханс…
Куриозното е, че смятаната за най-ефикасната банда за убийства в България, не бе осъдена за нито една екзекуция. Даже и Милчо Петров – Чироза не бе възприет от Върховния касационен съд за килър на 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.