Товарач в Бургас до 112: Помощ, намерих 100 кила бело в банани!

0


„Помощ, намерих 100 кила кокаин в кашон с банани”. Това чуват служителите на спешния номер 112 в средата на септември. Сигналът е подаден от товарач, работещ в склад в Бургас, научи „Уикенд” от свой човек в системата на Единния европейски номер за спешни повиквания.


Оказа се, че крими находката е част от много по-голяма пратка кокаин с уникалната чистота от 98%, влязла у нас в контейнер с 20 тона банани от Еквадор. Според източник в МВР е недопустимо рисков товар като бананите, пристигащ от рискова държава като Еквадор, да не бъде щателно проверен.


„Всеки контейнер на пристанище „Бургас” светва на мониторите на служителите, които са обучени и знаят много добре откъде може „да изскочи заекът”. Затова е повече от съмнително, че 20 тона банани от държава, която граничи с Колумбия и Перу, може да влезе на територията на ЕС незабелязано, без намесата на някой от самия връх на митницата в Бургас”, обясни информаторът ни.
Историята на пратката следва отработена схема: бананите минават незабелязано митническия контрол на пристанището с шашма в документите, след което всичките 20 тона цитруси се товарят на камион за София. В столицата се разтоварват две трети от плодовете, в които очевидно е имало и друг „товар”, оставащите 30% се връщат обратно за пазара в морския град. Така и не става ясно защо въпросната една трета не е разтоварена първоначално в Бургас, а се е наложило да пътува до София и обратно.


Издънката става именно в склад край морето, в който работник започнал да сваля кашоните с банани. След няколко пакета мъжът попада на наркотиците и изпада в паника. Затова, без много да му мисли, набира спешния номер 112 и търси помощ. „Така се осветлява далаверата, но недостатъчно – скандалът на място е прикрит и даже не е докладван до ръководството на МВР”, ясен е униформеният ни източник.


По думите му може само да се гадае колко кокаин с рекордна чистота е влязъл в България. „Но след като „доставчикът” е пропуснал 100 килограма, не може да говорим за по-малко от тон, който по пазарни цени е около 300 милиона евро”, ядосва се ченгето.
Според него вината в случая е на ръководството на Агенция „Митници” в Бургас, не на полицията. „Някой от висшите митничари бърка с мръсните си ръчички в работата на институцията, остава да видим кой е той”, закани се служителят на Вътрешното министерство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.