Семейство Дамянови убито заради кока! Забъркали се в съдружие с криминални типове

0

Жестокото двойно убийство на строителния предприемач Митко Дамянов и съпругата му Наталия Генадиева-Дамянова, е било извършено заради елиминирането на мъжа от канал за трафик на кокаин. А ликвидирането е поръчано от лице, което е било проверявано преди години за похищението над сина на Венци Стефанов-Димитър, пише Уикенд.

Тази версия са разследвали столични криминалисти, научи „Уикенд”. Според нашия източник от специалните служби, са били намерени и косвени доказателства, които да потвърждават версията. Екзекуцията на семейство Дамянови се състоя на 8 януари 2015 г. вечерта в столичния квартал „Витоша”. И двамата са убити с по 3 куршума от неизвестен и до този момент килър.
Убиецът е издебнал семейство Дамянови пред блока, в който живеят, изчакал е мъжът и жената да слязат от джипа си „Гранд Чероки” и тогава е открил огън.

Жертвите са познавали килъра,

тъй като са се опитали да избягат още преди да е започнала стрелбата. И шестте изстрела в главите на мъжът и жената са изстреляни в гръб. Според криминалистите, убиецът не е имал намерение за застреля и съпругата Наталия Дамянова, но тя е станала свидетел на покушението на мъжа си и затова оловото е застигнало и нея.
„Убиецът е бил професионалист. Използван е пистолет, който се води дамски. Същото оръжие се използва и при спортна стрелба. Калибърът е 22-и или така наречения флоберов патрон”, спомня си детайли столичен криминалист.


Ченгетата започват разследване за двойното убийство, ровейки из бизнес съдружията на застреляния строителен бос Митко Дамянов. Оказва се, че той върти 8 фирми. Особено оперативно интересни за МВР били контактите му с 39-годишния Божидар Ангелов. Двамата били партньори до 2012 г.  във фирма „Ю ем би груп”. Същият Ангелов е участвал в дружеството „СПС Лизинг” ООД до 2007 г. където е държал 50% от капитала заедно с 36-годишния Славейко Шишков. За Шишков има данни в службите още от началото на века, когато бил в една банда заедно с известен бос от групировката ВИС. Преди 15 години двамата се занимавали с кражби към групата на Йордан Цонков-Джиджи.  Името на Шишков е замесено години по-късно и в отвличането на сина на бизнесмена Венци Стефанов – Димитър.
През 2004 г. ГДБОП разследваше версия, че в похищението са участвали Джиджи, Георги Георгиев – Жоро Пъпката и Славейко Шишков. Отвличането се случи на 6 април 2004 г. в 11,30 ч. на паркинг пред блок 113 в столичния кв. „Гео Милев”.  Димитър паркира сребристия си двуместен спортен „Мерцедес” С 11 77 НК откъм задната част на блока, където се намира служебния вход на кафенето му „Киара”.  Към колата се насочват четирима непознати с полицейски униформи. Единият се надвесва над отвореното стъкло и нарежда на младежа да излезе от колата. Митко се подчинява, след което похитителите го сграбчват и го натикват в бяла кола с монтирана синя лампа на капака. После отпрашват в посока „Цариградско шосе”. Това е последния път, когато някой вижда жив Димитър Стефанов. В интервю, дадено години по-късно от Венци Стефанов, той потвърди, че едно от лицата отвлекли и затрила сина му, е Жоро Пъпката.
Георги Рандев Георгиев – Жоро Пъпката е бил добре познат приживе на органите на реда. Той е дясна ръка на люлинския касоразбивач и банков обирджия Йордан Цонков – Джиджи. Пъпката прави престижна кариера на касоразбивач,

участвал е във въоръжени грабежи,

пременен с полицейска униформа. На 5 септември 2004 г. Жоро Пъпката е ликвидиран пред дома си в софийския квартал „Младост”. Гръмва го късоподстриган наемен убиец, който му пуска 3 куршума.
„С убийството на Георги Георгиев някой просто се опита да прекъсне връзката между него и босовете, поръчали отвличането на сина ми”, казва по-късно Венци Стефанов. Макар да плаща откуп от близо 1 милион лева за сина си, Димитър така и не е върнат. Според криминалистите младежът е убит от хората, които са го похитили.
Доказателства, че Славейко Шишков участва в отвличането на Димитър Стефанов не са открити. От 2006 г. Славейко започнал да се занимава с друг доходоносен бизнес – внос на луксозни автомобили в България. Негова е и известна автокъща, която се намира на Околовръстното шосе в София, близо до кв. „Суходол”.
За голяма част от колите там имало оперативни данни, че са придобити чрез лизингови измами, минали през дружеството „Хипо лизинг”. Заради тази афера клонът на австрийската фирма в България се разследва и до ден днешен от полицията. Става въпрос за марки като „Ферари”, „Бентли”, „Астън Мартин”, които струван по около 500 000 лв всяка. Баровските возила са взимани с лизинг на името на нищо неподозиращи хора. Веднага след това колите са изнасяни за арабския свят, основно в Сирия и Ливан, а тук са обявявани за откраднати. Така ощетени са застрахователите и лизинговото дружество, дало парите за покупката им.


През автокъщата на Славейко са били изнесени от 2006 г. до сега над 300 крадени коли. Един от най-големите си удари той прави през 2010 г., когато продавал уникална кола на сирийски бизнесмен. Арабинът купил единствен по рода си по това време в цял свят „Астън Мартин” DBS, чиято цена е била 552 000 лв. в България. Возилото е вкарано директно от завода на английският производител. След това е уредена на лизинг в австрийското дружество „Хипо” от бившия митничар от Аерогара София Георги Георгиев- Жоро Пурата. По документи е отпусната на мъж от София с 5-годишен лизинг план, с вноска от 9700 лв. на месец. Впоследствие ще се окаже, че фиктивния собственик на автомобила от България е голтак с инвалидна пенсия от 110 лева.
Дни след оформянето на документите, колата е закарана и

продадена в Сирия за 100 000 евро.

Малко преди това е имало сделка и с още един „Астън Мартин”- кабриолет. Той е продаден на арабите едва за 15 000 евро, при 150 000 евро пазарна цена.
Схемата, по която се работи с лимузините е трудна за доказване и изключително изпипана. Славейко Шишков уреждал канала и клиента в чужбина, но никога не работил директно с шофьора, натоварен със задачата да закара лимузината в Близкия изток. Водачите се набирали чрез обяви в интернет и получавали хонорар от 500 евро на курс.


В Столичната дирекция на вътрешните работи са установени и разпитани  над 10 такива лица. Срещу тях обаче не може да бъде повдигнато обвинение за кражба, защото са минали граница с редовни документи. Специално при случаят с въпросният „Астън Мартин” за половин милион лева той дори не е бил обявен за откраднат, като служители на „Хипо лизинг” са обяснили по време на разпити в полицията, че за тях не е от значение къде е возилото, а дали му се плащат коректно вноските. Естествено лицето инвалид,  на който се води возилото не плаща никакви вноски и съответно компанията е завела дело към него. По този начин реално Шишков и хората му затварят кръга само до бушона- лизингополучателя, а истинските далавераджии остават недосегаеми.
В службите има данни, че този канал работи и до днес. Освен за измами каналът се е ползвал и за трафик на кокаин, разриват ченгета. Според думите им, Митко Дамянов е бил един от хората, свързани с канала, и то на доста високо ниво. Впоследствие бизнесмена препирал парите чрез строителство. Вероятно това е коствало живота му…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.