Марио Бокса – първият съден рекетьор в България

1

Съдия Владислава Цариградска се залюбва с плевенския гангстер Марио Бировски в средата на 90-те години на миналия век. Тогава Марио, заедно с брат си Ивайло, боксьори от плевенския боен клуб „Спартак”, се заселват във Варна, тъй като са издирвани от полицията в родния си град за серия криминални изстъпления, пише Уикенд.

Братята Ивайло и Марио Бировски, заедно с техните сподвижници Камен Балбузанов – Куката и Валентин Георгиев – Жълтия, са подсъдими по първото дело за рекет в България. През 1991 г. бандата започва да рекетира за пари собствениците на оборотни заведения в Плевен. Групата нахлува в бар „Уест“ и започва да троши инвентар, да бие клиенти и персонал. По този повод е образувано досъдебно производство и вкарано в плевенския съд. Разбирайки, че ще бъдат осъдени, братята се укриват от плевенското правосъдие чак във Варна и там започват да водят бурен светски живот.


В морската столица издирвания от МВР рекетьор Марио Бировски се залюбва с местната красавица Владка Цариградска, двамата вдигат тежка сватба, на която присъства целия крими контингент. На венчавката пируват Митьо Очите, Камен Куката, варненския наркобос Иво Гела и други знакови гангстери.


Малко след като става г-жа Бировска, варненката Владислава завършва право и странно как автоматично става младши съдия, а по-късно и съдия в Районния съд в Луковит. Твърди се, че идеята за това е на нейния кум – плевенският бомбаджия Валентин Георгиев – Вальо Жълтия. По това време Жълтия живее на семейни начала със съдийката Весела Сахатчиева. В края на 90-те години на миналия век магистрат Сахатчиева е обвинена, че е оказвала влияние върху прокурори от Плевен и региона да не арестуват Вальо Жълтия за серия от бомбени атентати и убийства.


След като през 2003 г. в Плевен показно е ликвидиран босът на проституцията в града Марио Иванов, братята Ивайло и Марио Бировски, заедно с приближения си Вальо Жълтия, се изнасят към Испания. Там плевенската банда се забърква в серия от криминални прояви. Групата се завръща у нас след няколко години, когато повечето разследвания срещу членовете й са прекратени.
В последните години братята Марио и Ивайло Бировски – Боксовете имат интереси в земеделието и в покупката на имоти. Мнозина познавачи на ъндърграунда твърдят, че братята боксьори са заграбили чрез рекет хиляди декари селскостопански земи, но заради съдийския чадър, опънат над тях от Владислава Цариградска, прокурори не смеят да разследват престъпленията им.

„Публична тайна е, че братята Ивайло и Иво Бокса стояха зад бомбените атентати срещу футболната легенда от Плевен Пламен Гетов. Те взривиха и бара му, и конюшната му през 2000 г. Тогава братята се спасиха от наказателно преследване, а го отнесе само Вальо Жълтия. Когато Пламен Гетов се отказа от бизнеса с коне, Марио Бокса откри ферма за коне в село Опанец…”, припомнят познавачи на плевенския ъндърграунд.

1 Коментар
  1. […] Бировски е първият осъден за рекет в България. Не е Бай Миле, не е Жоро Илиев или брат му, а Марио Бировски от Плевен. За по-любопитните прилагаме линк към публикация на сайта Аларма от 13.10.2019, (https://alarma.bg/2019/10/13/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D1…, […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.