Как племенникът на Киро Японеца отърва затвора

0

Георги Петров – Йончо, племенник на ромския бос Кирил Киров – Киро Японеца, окончателно бе оправдан от Върховния касационен съд като подбудител на стрелбата срещу Януш Сотиров, един от синовете на Японеца. В началото на седмицата съдът взе спорно решение да оневини родственикът на именития ромски бос за стрелбата пред имението на Киро Японеца във „Факултета”, пише Уикенд.Съдът обаче не пожали тъстът на Йончо – Марин Петров, който бе вкаран за 9 години в затвора заради опита си да убие Януш Сотиров на 2 май 2015 г. Тогава над 300 цигани, предвождани от Йончо, се събират пред къщата на Киро Японеца, за да се саморазправят с него и семейството му. Когато Киров пристига със синовете си, напрежението ескалира, макар да са повикани десетки полицаи. В суматохата Марин Петров вади пистолет, насочва го срещу големия син на Киро Японеца – Януш и

стреля няколко пъти.


Наследникът на Японеца обаче се извръща рязко и един от куршумите го уцелва в гърба. Минута по-късно стрелецът е задържан от ченгетата, докато опитва да избяга. Януш Сотиров пък е закаран в „Пирогов”.
При последвалият обиск в къщата на Георги Петров – Йончо криминалистите откриват незаконен пистолет „Берета” и патрони. Племенникът на Киро Японеца е арестуван, но само след няколко дни е освободен. Оказва се, че незаконното оръжие е взето за негова приближена – ромката Иванка. Циганката, която е дъщеря на стрелеца Марин Петров, се обучавала дни наред да стреля с пистолета. Тя трябвало да ликвидира Киро Японеца на следващ протест пред имението му.
До оправдателната присъда на Георги Петров – Йончо се стигна заради масовия отлив на свидетели, които първоначално сочеха, че племенникът на Киро Японеца е въоръжил своя тъст Марин Петров и му е заповядал да убие или ромския бос, или някой от синовете му. Двама полицаи, присъствали на екшъна във „Факултета”, също свидетелстват в полза на Йончо. Според думите им, нямало достатъчно основания да се смята, че Йончо е дал заповед за стрелба, макар да е крещял на своя тъст „Мудар, мудар!” („Убий го, убий го!”, в превод от ромски).
Според адвокатите на Йончо, до

митинга пред къщата на Японеца


се стига, след като дни по-рано, на 26 април 2015 г. четирима маскирани биячи пребиват неговия тъст и съпругата му. Агресорите обявяват, че са пратеници на Киро Японеца и съветват Марин Петров и жена му да не пречат на ромския бос. По делото обаче така и не са представени доказателства, уличаващи Киро Японеца, че е пратил наказателна бригада да респектира семейството на племенника си.
Фамилната война във „Факултета” стартира преди няколко години, след като Киро Японеца се възстановява напълно от втори неуспешен опит да бъде ликвидиран. През април 2005 г. ромският бос е уцелен с куршум в главата, докато излиза от новопостроената бизнес сграда в центъра на София. Куршумът, изстрелян от пушка флоберка от микробус, паркиран на отстрещния тротоар, се пръска на 7 части в главата на Японеца. Следват серия от животоспасяващи операции и продължително лечение в израелска клиника. След като се възстановява напълно, Киро Японеца научава, че неговият племенник Георги Петров е

опитал да заграби имотите му,


докато е бил в кома. Киров подозира и друго – че Йончо е замесен в покушението, а целта му е да сложи ръка върху бизнес сградата на бул. „Васил Левски”. Йончо е разжалван и според източници на „Уикенд” от ъндърграунда, започва да гради своя собствена структура за търговия с наркотици и трафик на хероин от Турция през България за към Европа.
През 2013 г. Георги Петров – Йончо бе арестуван за подготовка на убийство на влиятелния си чичо. След като прекарва няколко месеца в ареста, племенникът на Киро Японеца бе освободен, без да му бъдат повдигнати обвинения.


Преди да се стигне до напрежение в родата на Киро Японеца, неговият племенник бе сред най-приближените му. Твърди се, че прословутия конфликт в ресторант „Перла” през 1997 г. между Алексей Петров и Киро Японеца, при който ромския бос простреля в крака бившия командос, е породен именно от Йончо. Племенникът на Киров организира обир над чейндж бюро на Алексей Петров, а след това краде кола, застрахована в „Спартак”. След като Йончо е заловен от силоваци, чичо му отива на преговори с Петров и при избухналия тежък скандал между двамата вади пистолет и го прострелва в крака.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.