Арестуваните цигани във Ветово прибрали 500 бона от „ало” измами! Дете им дало 53 000 лева

0

Арестуваните при специализирана полицейска операция в крайдунавския град Ветово ромски босове на телефонните измами са успели да приберат над 500 000 лева от девет свои жертви. Това призна зам.-главния прокурор Иван Гешев след масовите арести на знакови бандити от „меката” на телефонните измами, цитира Уикенд.В сряда рано сутринта десетки антимафиоти блокираха Ветово и нахлуха в именията на цигански тартори с прякори Христо Пожарникаря, Пламен Роджъра, Първан Парушев – Стържито, Васьо Гръка и Топчо Янакиев. Освен петимата босове на телефонните измами, бяха задържани още шестима човека от престъпната организация. В домовете на мургавите разбойници бяха открити общо над 150 хиляди лева, злато за над 50 бона, както и взривни вещества.


„Открихме и 500 грама тротил, които могат да срутят до основи 2 къщи като тази”, посочи едно от обискираните ромски имения във Ветово заместник-главния прокурор Иван Гешев, който лично наблюдаваше акцията.
Сред жертвите на бандата телефонни измамници от Ветово е и 11-годишно дете от Стара Загора, което дало на престъпниците 53 000 лева. Случаят е от януари 2019 г. Тогава детето вдигнало домашния телефон и попаднало на мним инспектор от полицията. Малчуганът предоставил номера на мобилния си телефон и след кратка обработка от фалшивия полицай, събрал всички пари и ценности, които открил у дома – общо 53 000 лева. Детето било накарано от мнимия полицай да сложи парите в сак и да ги донесе до училище в Стара Загора, тъй като там щяла да бъде проведена акция на полицията срещу телефонни измамници. Малчуганът спазил инструкциите, а циганите прибрали сака с парите и офейкали.


„Установено е, че детето е измамено чрез обаждане от румънския град Крайова. Участниците в тази, а и в други телефонни измами са от Ветово и са арестувани. Те са съпричастни и към „ало” измама в София, от която са прибрали 110 000 лева от възрастна жена”, признаха от Специализираната прокуратура.


Според криминалистите, поне 10 ромски фамилии от крайдунавския град Ветово се занимават с телефонни измами, като през последните няколко години босовете на „ало” мафията от този град са прибрали над 5 милиона лева.

През последната година и половина телефонните измамници от ромски произход въртят схемата от съседна Румъния, тъй като в северната ни съседка все още се продават предплатени SIM карти за мобилни телефони.


Най-успешната схема на телефонните измамници си остава тази с мнимия полицейски инспектор, който уж иска съдействие от човека, на когото се е обадил, за да бъдат заловени престъпници. Следва инструкция за събиране на пари, които да бъдат описани и дадени на полицията, за да бъде спипан в крачка престъпникът. Ако тази схема не сработи, циганите минават на директни заплахи.


„Има множество случаи, в които телефонните измамници взимат пари от хората чрез страх. Заплашват ги, че знаят къде живеят и че към тях пътува отряд главорези. Съветват жертвите, предимно стари хора, да съберат всичко, което имат и да го дадат доброволно на пратеника им, за да не се стига до кръвопролития. Всички трябва да знаят – това е блъф. При такъв случай веднага се обаждайте на тел. 112”, призовават от Специализираната прокуратура.


Полицейската спецакция във Ветово е третата срещу телефонни измамници от началото на годината. През пролетта бе ударена най-голямата банда – тази на Борислав Димитров – Бобито от Горна Оряховица, задигнала над 4 милиона лева от своите жертви. Малко по-късно бе щурмуван и град Левски и бяха задържани хора от групата на Димитър Серафимов – Келеша начело с ромския бос.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.