Бивш нотариус – царят на имотните измами в София! Борис Янков задигнал над 50 жилища с подставени лица

0

Бившият нотариус Борис Янков, който преди дни бе арестуван като част от бандата за имотни измами на ромския барон Игнат Бенков – Начо от „Орландовци”, е в дъното на десетки кражби на имоти в София и в провинцията. Прокурори, разследвали през годините схемите на смуглия аферист, разкриват пред „Уикенд”, че Янков е реалния бос на имотните измами в столицата, но винаги е съумявал да се измъкне чрез подставени лица, предимно от ромски произход.Борис Янков, който до 2006 г. бе действащ нотариус, вписан в регистъра на Нотариалната камара под №258, бе закопчан за пореден път в края на миналата седмица като съпричастен към групата на Игнат Бенков – Начо. Според обвиненията, повдигнати от Специализираната прокуратура срещу ромския барон, той и членове на семейството му са заграбили жилищата на трима пенсионери в София и опитали да задигнат още три имота на други свои жертви.

Циганите отвлекли възрастен мъж


и го държали в плен дни наред, като го упоявали с медицински спирт, преди пенсионерът да им прехвърли апартамента си в софийския квартал „Борово”. Бандата на Начо е с повдигнати обвинения и за изнудвания и отвличане.
Ролята на Борис Янков в тази афера е основна, но нотариусът е подсъдим като помагач на бандата. Съмненията на криминалистите са, че именно Янков е подтикнал ромите да измъчват жертвите си, тъй като това не е първото подобно провинение на скандалния бивш нотариус.


През февруари той бе задържан като част от бандата на друг ромски бос – Георги Янев – Джеймса. Тогава стана известно, че групата на Джеймса е задигнала рекордните 23 имота на обща стойност над 700 000 лева през последните 3 години. Всички сделки по прехвърлянията на имотите са минали с посредничеството на Борис Янков. Макар и лишен от права да бъде нотариус, аферистът работел с няколко софийски нотариални кантори, където изповядвали измамните сделки.

Янков лично подбирал жертвите

на измамите – чрез контактите си в районните общини и по други неофициални канали, бившият нотариус издирвал възрастни хора без наследници, или с психически проблеми и съставял план за заграбване на имуществото им.
„В схемата на Борис Янков винаги има цигани – ромски барони, които вършат черната работа. Нотариусът им подава набелязаната жертва и сценария, по който трябва да се действа. Най-често съучастниците му убеждават нарочените клетници да подписват празни листи или пълномощни, с които да бъдат представлявани пред нотариус. В други случаи собствениците на имоти са лъгани, че им се отпускат помощи от държавата, но трябва да сложат подписа си под документи. Третата схема, по която е действал Борис Янков, е с фалшифицирани саморъчно написани завещания”, описват разнородните престъпни трикове на скандалния бивш нотариус криминалисти.
Според думите им, от 2006 г. насам

срещу Борис Янков се водят над 10 дела


за имотни измами, като бившия нотариус е арестуван поне 5 пъти от 2006 г. насам, но неизменно е пускан предсрочно от килията.
За последно той е обитавал следствения арест в периода февруари – юни 2019 г., след като бе задържан като част от групата на ромския бос Джеймса, похитила 23 имота. Янков обаче тайно е пуснат от ареста през лятото за разлика от циганите, реализирали замислените от него престъпни схеми с кражби на имоти. Според един от мотивите на съда да го освободи е предоставена справка за имотите му. На името на Борис Янков се води само гарсониера от 40 кв. метра в София.


„Борис Янков е мозъкът на почти всички имотни измами, въртени от роми през последните години. Той прибира 50% от парите, които циганите получават от заграбването на даден имот и препродажбата му. Когато ударят някоя от ромските банди, която му върши черната работа, Янков намира друга престъпна група и започва работа с нея”, твърди източник на „Уикенд” от Специализираната прокуратура.
Според думите му, само за последните 10 години, Борис Янков е съумял да задигне над 50 имота в София. Въпреки това обаче бившият нотариус никога не е лежал в затвора с осъдителна присъда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.