Чиновник от фонд „Земеделие“ издал Миню Стайков! Винпромът му се облажил с 8 милиона от европрограми и още…

0

Чиновници от Държавен фонд „Земеделие“ ще бъдат ключови свидетели по второто разследване срещу Миню Стайков за злоупотреби с пари от Европа. Това твърди пред „Галерия“ вътрешен човек от държавната институция. Алкохолният бос е в ареста повече от година и няма шанс да излезе на свобода в близките месеци, Първо го арестуваха за нелегална фабрика за цигари, разкрита в Карнобат.

Малко преди да изтече 8-месечния срок от задържането му, след което трябваше да го пусна, прокуратурата го удари с ново дело – че е ръководил престъпна група за злоупотреба с пари.

Така остана зад решетките за още 8 месеца. Според обвинението деца на негови служители са кандидатствали за пари по европейски програми, а милиони са отивали при бизнесмена Стайков. Проблемът е, че са свързани лица и са получили много над лимита за един бенефициент,

През юли бяха задържани зам. шефът на ДФЗ Калоянов, главният експерт Росен Кръстев-Чорапа, който е роднина на Стайков и още няколко чиновници. Те са обвинени, че са част от престъпната група за източване на европарите, но бяха пуснати под гаранция. Всички са участвали в работна група, която е трябвало да каже дали има свързаност между кандидатите по програмата за финансиране на лозя, И те казали, че няма такава. Така винпромът на Стайков се облажил с 8 милиона лева по няколко проекта, които формално нямат нищо общо помежду си. Един от обвинените чиновници се съгласил да уличи Миню Стайков и приближените му.

С неговите показания има голяма вероятност скоро делото да бъде вкарано в съда, защото е по-лесно от това за фабриката с цигари.

Предателят не е Марио Чорапа,  нито Калоян Калоянов, а един от останалите арестувани и пуснати под парична гаранция. Обвиненията срещу свидетеля скоро ще бъдат свалени. Той е върнат на работа. Прокуратурата обаче има и много други доказателства за злоупотребите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.