Златко Баретата натири дясната си ръка Иво Ториното, забрани му да стъпва в офисите

0

Златомир Иванов – Баретата внезапно е изритал от организацията си доскорошния №2 в йерархията Ивайло Борисов- Ториното. Уволнението му е окончателно. Това разкриха пред „Уикенд” източници, близки до бившия командос.Разривът между двамата се е случил в началото на лятото, а в ъндърграунда се коментират две основни версии за конфликта. Според първата, Златомир Иванов е открил липси за милиони левове в охранителната фирма „Аполо Секюрити”, която до месец юни е била управлявана оперативно от Ивайло Борисов – Ториното. Отскоро охранителното дружество е преминало в ръцете на бащата на Златко Баретата – Иван Иванов, а Ториното имал забрана да стъпва в офиса на „Аполо Секюрити”.
Според друга версия, Баретата решил да скъса с дългогодишната си дясна ръка, тъй като без негово знание Иво Ториното се замесил в отвличането на Адриан Златков, син на автотърговеца Тони Златков. През есента на 2017 г. милионерския наследник бе похитен от предрешени като полицаи бандити и върнат 11 дни по-късно след платен откуп. Неофициално се твърди, че автотърговеца Тони Златков е

платил 700 000 лева за живота на сина си.

Месеци след отвличането, в края на януари 2018 г., за престъплението бяха арестувани четирима от свитата на Иво Ториното, заедно със самия него. Прокуратурата обвини Ториното, охранителите му Мартин Марков и Георги Джамбазов, както и приятелката на последния Здравка Стефанова, че са съпричастни към отвличането на Адриан Златков. Според обвинението, четиримата помогнали на похитителите на Адриан, като ги снабдили с две коли – шкода и опел. Според данни от разследването, Иво Ториното лично закарал в автосервиз в софийския квартал „Дружба” откраднатия дни преди отвличането автомобил „Шкода”, където затъмнили стъклата на возилото и го оборудвали със синя лампа. Неговият бодигард Георги Джамбазов пък бе уличен заедно с приятелката му Здравка, че са пътували до Сърбия, откъдето са купили СИМ карти, с които похитителите са водили преговорите с бащата на похитения младеж Тони Златков. Тези доказателства обаче не стигнаха, за да бъде обвинен Иво Ториното като бос на престъпна банда, организирала отвличането. Източници на „Уикенд” от ъндърграунда обаче са на мнение, че след този крими случай Златко Баретата вдигнал жълт картон на дясната си ръка, тъй като си имал проблеми с МВР заради Иво Ториното. Тогава Златомир Иванов публично защити дясната си ръка, но направи уговорка пред медиите, че не може да носи отговорност за пълнолетни хора само заради това, че ги познава.
Иво Ториното и мутрите му изкараха няколко дни в ареста, но на 8 февруари 2018 г.  Софийския апелативен съд ги освободи, тъй като доказателства срещу тях били само косвени и нямало как да издържат в съда. Не е и ясно и кой е поръчител на похищението. Откакто Ивайло Борисов излезе от ареста, до ден днешен няма никакво развитие по случая с похищението на Адриан. Неофициално обаче се мълви, че прокуратурата е открила нови данни, уличаващи Ториното в похищението и това накарало Златко Баретата да

скъса връзката с дясната си ръка

преди Ивайло Борисов да бъде отново задържан за отвличането. Мълви се и друго – че Златко Баретата взел радикални мерки срещу Иво Ториното, тъй като негови мутри участвали в погрома над софийското заведение „Бесо” това лято. Двама от арестуваните, а впоследствие пуснати под гаранция агресори, които вилняха в лъскавия бар, се водили на работа в охранителната фирма „Аполо Секюрити”. При погрома над „Бесо” мутрите действали самосиндикално, изпълнявайки мокра поръчка на друг влиятелен баровец, но Златомир Иванов бил на мнение, че след още няколко подобни издънки можело да се стигне до отнемането на лиценза на охранителната му компания. Затова Баретата „разжалвал” Ивайло Борисов като шеф в охранителната фирма и поверил управлението на дружеството на своя баща.
Ивайло Борисов – Ториното гравитира около Златко Баретата от поне 10 години, като дълго време бе един от босовете на дрогата в София и отговаряше за кражбите на автомобили – сектор, който носеше солидни приходи в престъпната империя на Златомир Иванов.
Иво Ториното бе и съпроцесник на Златко Баретата по наркоделото „Фирмата”, но учудващо бе оправдан от съда. Златомир Иванов пък оцеля при опит да бъде ликвидиран пред Съдебната палата през януари 2013 г., когато неизвестен и до днес килър го уцели с 5 куршума в областта на торса. Докато Златко Баретата се възстановяваше след неуспешния атентат,

Иво Ториното пое бизнеса с дрога

в организацията. Той обаче бе арестуван при спецакция на МВР заедно със Златко Гочев – Малкия и още петима, тъй като бе посочен като наркобос от защитения свидетел срещу Златко Баретата – петролния аферист Росен Драгнев – Капитана. Мъжът, който бе разследван като поръчител на атентата срещу Златко Баретата заради бизнес спор между двамата за милиони левове, даде показания, че Златомир Иванов продължава да ръководи наркобандата си чрез Иво Ториното и Златко Малкия.
Според показанията му, високопоставени дилъри в организацията били Кристиян Лалев, Тихомир Стоянов, Тодор Цветанов, Петър Цветанов и Стефан Грозданов. Наркотиците се продавали основно в София и в Слънчев бряг.  Баретата искал да излезе в сянка заради старото дело срещу наркоорганизацията му „Фирмата”. Затова поръчал на доверените си хора Ториното и Малкия Златко да движат бизнеса и единствено те да комуникират с него на срещи в дома му в столичния квартал „Драгалевци”. Условието било да се продават само два вида дрога – марихуана и кокаин, като Иванов определял цените, откъде да се зарежда стоката и къде да се продава.
Ивайло Борисов изкара няколко седмици в ареста, но после бе пуснат под гаранция, а накрая защитения свидетел Росен Капитана се отрече от показанията си. Съдът още не се е произнесъл окончателно в този процес, но малцина вярват, че Борисов и останалите замесени ще се сдобият с осъдителни присъди.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.