Врачанска банда задигнала колите за 300 бона в Драгалевци, ползвали под наем техника на Шумахера

0

Врачански бандити са авторите на кражбите на две баровски возила на обща стойност над 300 000 лева, паркирани пред хотел в софийския квартал „Драгалевци”. Това разкриха пред „Уикенд” столични криминалисти, които работят по случая.

Дръзкият обир на лъскавите возила стана публично известен, след като собственика на хотела публикува в интернет видеозаписи от грабежите. Престъпленията се случват в разстояние на 13 дни и са запечатани от охранителни камери. Първият набег на

джамбазите е на 5 септември в 3,25 часа след полунощ. Те паркират тъмна кола до последен модел джип „Порше Кайен” с немска регистрация, а единия от тях се вмъква през прозореца на поршето, отворен със специално устройство, разбиващо софтуерната защита на джипа. На проникналия вътре маскиран крадец му е необходима само минута, за да запали тузарското возило и да офейка с него, следван от джипа, шофиран от съучастника му.
Две седмици по-късно, на 18 септември, в 4,15 часа след полунощ, същите маскирани крадци, дошли със същия черен джип,

крадат последен модел „Рейндж Ровър”.

Британското возило е било собственост на семейство с бебе, отседнало в хотела в Драгалевци. След като записите станаха публични от МВР се активизираха и лично главния секретар Ивайло Иванов разкри, че колегите му са близко до арестуването на престъпниците.
Наши източници от полицията твърдят, че това са типове с прозвищата Пепи Софиянеца, Светльо Чикията и Пешо Гарвана. И тримата към днешна дата са обявени за издирване. Бандата е една от най-добрите в краденето на коли, а членовете й са натрупали милиони от престъпна дейност. Имат къщи в столичните квартали „Бояна” и „Драгалевци”, а личните им коли са последни модели поршета. Чикията например кара най-новия модел „Порше Панамера”. Говори се, че е много на „ти” с полицията във Враца и си плаща, за да не го закачат.
Преди 2 години бившия наркооп във Враца, натъпкан като пещерата на Али Баба с

крадени джипове за 1,5 млн. лв.,


беше разбит от ченгета. Щом влезли в него, полицаите онемели, тъй като най-старото возило било на 2-3 години. Складът се стопанисвал от Светльо Чикията. Прякорът му идвал от страстта му към порно списания и филми в миналото и последващите действия след гледането на подобни кадри.
Пак през 2017 г. около Чикията избухна и друг скандал. Този път заради масов бой във врачанска кръчма. Според информация, достигнала до „Уикенд”, двете откраднати коли в „Драгалевци” са били разглобени часове след задигането им. Частите се намирали в склад в село Бели извор до Враца.
Мълви се, че техниката, с която са отключени Поршето и Рейндж Ровъра е собственост на друга легенда от автомафията – Иван Янински-Шумахера. През годините автокрадците Софиянеца, Чикията и Гарвана си партнирали с Янински, който е собственик на най-добрата техника в България за отваряне на автомобили. Стойността й се оценява на 150 000 евро и

Шумахера я дава под наем на различни групи.


Янински започва кариерата си като престъпник едва 14-годишен. Първата му регистрация е от 1999 г. и оттогава има зад гърба си общо 37 досъдебни производства. Учител му е легендарният автокрадец Павел Руниски, който с днешна дата не се занимава с кражби на коли. Шумахера живее сам в апартамент в столичния квартал „Младост”. Той вълк-единак. Не ходил по заведения, не карал скъпа кола, не се обличал с маркови дрехи, пестял парите си, описват го криминалистите.
Иван Янински пипа коли основно в столичните квартали „Младост” и „Витоша”, пласира ги по автоморгите във Велинград и Петрич.  През 2010 г. беше арестуван  в спецакция „Факирите”. Той бе задържан като част от групата на друг легендарен апаш Стоян Дългия. Бандата им бе уличена в кражби на коли по поръчка, които пласирали чрез фалшиви документи у нас и в чужбина.
Най-ловкият и неуловим автокрадец към днешна дата буквално е подлудил столичната полиция благодарение на специалните джаджи, с които разполага. Миналата година беше доста успешна за Шумахера. Бандата му е от шест момчета, разделени са в три двойки. Двама от тях бяха арестувани и за кратко престояха в ареста. Иван крадял основно „Ауди Q7”, както и БМВ.


В началото на 2015 г. обаче го споходила голяма беда. Имал неблагоразумието да задигне джип, който е бил на приятел на Антон Петров-Хамстера. Онзи му пратил мутри, които го смлели от бой. Шумахера незабавно върнал джипа и млатил такса „извинение”.
Миналата година Янински беше арестуван за 24 часа, след като се спречка на магистрала „Хемус” с друг шофьор. Гонитбата започнала и завършила на бензиностанция, близо до землището на Ябланица. През целия път шкодата, в която се возел Шумахера, и бусът на търговеца опитвали да се избутат от пътя.

На бензиностанцията обаче имало патрулка и двете коли спрели. Шумахера и търговецът хукнали да се оплачат на униформените – всеки твърдял, че другият го е блъскал и му е препречвал пътя. Буйният Янински дори ударил търговеца пред очите на полицаите. При последвалия конфликт било извадено оръжие, но до стрелба не се стигнало. Към днешна дата Шумахера е в затвора, но част от групата му продължава да краде лъскави автомобили.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.