Мътна история: Защо фараонът Близнаков се метна от балкона? Вдовицата Ивона може и да проговори след смъртта му

0

Ден преди да се проведе третото заседание по делото за източената Популярна каса в Дупница, нейният фараон Георги Близнаков е намерен мъртъв, паднал пред жилищна кооперация в Благоевград. Тепърва ще се изяснява дали в ранното утро на 23 септември той сам е посегнал на живота си, или има и чужда намеса, пише в новия си брой „Уикенд“.

Според очевидци, през май, на второто заседание по делото срещу фараона и съпругата му Ивона, Близнаков през цялото време е прикривал очите си с ръце. „Махни си ръцете – разкрещяла му се бабичка в залата. – Виж ме добре и ми върни парите, за да си купя лекарства, нещастник такъв.”

На същото заседание мъже, вложители в продънената каса, на висок глас, без да им мигне окото, направо заявили, че няма да се церемонят още дълго с Близнакови, по-специално със сина им Сотир, който върти чейнч бюро в Дупница. „Просто чакаме да размажем онзи очилатия” – казали те. Разбира се, тези закани не означават, че потърпевши са блъснали Близнаков през прозореца на жилищната площадка в Благоевград, уточняват източниците ни.
Те обаче предполагат, че смъртта на фараона може да подтикне

съпругата му Ивона да проговори


и да разкрие пикантни тайни около фалита на Популярната каса. Самата Ивона вече помолила бивши клиенти за „човешки” разговор. Казала, че иска да им сподели цялата истина за колосалния грабеж. „Какво има да „разкрива” пред нас – негодуват те, – по-добре да даде обяснения в прокуратурата.”
Ивона Близнакова напоследък видимо също била доста отчаяна. Докато в началото на разследването срещу нея и съпруга й, се присмивала над клиентите си, че няма да видят и стотинка от парите си, а самата тя никога няма да лежи в затвора, вече е увесила нос. Внуците й, казват запознати, не искали да я виждат, понеже приятелчетата им се подигравали, че баба им и дядо им са крадци. Снахата Миглена пък зарязала сина на фараоните – Сотир. Той самият на няколко пъти ял бой от „неизвестни”, но не е пускал жалби в полицията. „Още преди съдът да се произнесе, животът вече започна да наказва фамилия Близнакови” – категорични са в Дупница.
Пирамидата отмъкна към

5 млн. лева от 250 души,

след като хлопна вратите си през 2016 г. Тя е регистрирана през 1994 г. като кооперация, но вложителите, привлечени от високите лихви – 14-17 процента,и досега са убедени, че е била банка. Петима от ограбените клиенти вече са мъртви, а една дузина са с инфаркти и инсулти. Срещу покойния Георги Близнаков и жена му Ивона са повдигнати няколко обвинения – за лихварство,  данъчни престъпления и длъжностно присвояване. Само от лихварството фамилията е изкарала 1,5 млн. лв. и е скрила от НАП 135 000 лева данъци, установило разследването.

По делото за източената каса свидетелите са 320 души, като те са и клиенти на фараоните. Процесът досега на практика не е помръднал от изходната точка. Първото заседание в началото на тази година е отложено, понеже 1 от общо 320-те свидетели не е  намерен и уведомен. На второто заседание през май е представена медицинска бележка, че Георги Близнаков е с мозъчно сътресение. За капак вложителите искат делото да не се гледа от Кюстендилския окръжен съд, понеже мнозина полицаи и магистрати от района са били клиенти на касата, но те са си взели парите до стотинка. Вложителите подозират, че това ще повлияе върху обективността на съда. Делото обаче не е преместено в друг район, въпреки обещанията на шефа на ВКС Лозан Панов да съдейства. След това с 200 подписа е поискан отвод на прокурора от Кюстендил. Мястото му заема обвинител от Пловдив. Смъртта на фараона сега отлага процеса за трети път напред във времето.
„Георги Близнаков обра пешкира, а бившите му съдружници –

Давко Давков и Иван Шопов си живеят живота”


– коментират клиенти на касата. Бившият управител Иван Шопов, който е бивш общински съветник от БСП в Дупница, твърди, че няма нищо общо с пирамидата. Георги Близнаков без да го пита, го бил записал за управител на пирамидата, само защото били съседи в Дупница. Едва ли някой ще повярва на подобна наивна версия, още повече че Иван Шопов е и съдружник на другия главен герой в „Кредитно-спестовна кооперация Дупнишка популярна каса“ –известния химик и бизнесмен Давко Давков. Въпросният химик навремето пръв въвежда във „Фармация” производството на каптагон по лиценз на завод от Мюнхен. Дупнишкото предприятие изнася синтетичния опиат в арабските страни и печели милиони долари.  
Когато Давко Давков през 2015 г. изтегля дела си от пирамидата, крахът е близък. Той напуска борда на „Популярна каса“, като прибира към 2,5 млн. лева според запознати.  
Самият Георги Близнаков през годините върви неизменно в комплект с Давко Давков. Двамата дори имат верига магазини за мобилни телефони в столицата. В началото на 90-те години фараонът върти чейнч бюро и заложна къща в Дупница, но Георги Близнаков не е някакъв финансов мозък, а частник, който няма капацитет, за да се измисли схемата с кооперацията-банка. Силната фигура в касата е Давков по мнение на бившите вложители. Докато преди промените за разработката на каптагона той получава национална награда от Движението за техническо и научно творчество на младежта – ТНТМ, през следващите години е приватизатор. Давков придобива пет големи и печеливши завода в Дупница чрез фонда си „ФС Холдинг” и ги довежда до банкурт само за няколко години. Затова пък той самият е богат бизнесмен,

масон, тамплиер, близък с елита на „Асет банк”,

включително с легендарния сикаджия Младен Михалев-Маджо.
Веднага след като Давков напуска Популярната каса през 2015 г, банката, която е дала 600 хил. лева кредит на Близнакови за строежа на хотел в „Съни“ в Сапарева баня, си иска парите. В пика на финансовата си дейност те са се захванали да вдигат и апартаментен хотел в курорта, но явно са се силно надценили. Вноските им по заема за огромния строеж стават нередовни.  Малко след това е обявен фалитът на пирамидата. Отлично осведомени са категорични, че каквито и разкрития да направи Ивона, бизнесменът Давков е недосегаем.

Според Търговския регистър краят на Популярната каса започва на 31 декември 2013 г., а вратите са затворени официално през 2016 г. Любопитно е защо през тези години нито една институция не осъществява контрол над самозваната банка. Нищо чудно след време вложителите да осъдят заради това България в някой европейски съд, вещаят юристи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.