ГДБОП и прокуратурата разбиха група за трафик на хора

0

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност десет лица за участие в организирана престъпна група за превеждане през границата на страната отделни лица и групи мигранти, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.

Обвинените са били задържани вчера в София и Костинброд при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП. Извършени са били общо 28 претърсвания на жилища, автомобили, както и лични обиски. Иззети са били таблети, телефони и радиостанции, използвани в престъпната дейност. Събраните доказателства сочат, че групата е действала от октомври 2018 г.

Участниците уреждали транспортирането им до границата и прехвърлянето им в Сърбия с автомобили или през „зелена граница“, където били поемани от местни хора.

С постановления на наблюдаващия прокурор на ръководителя на групата и петима от участниците е наложено задържане до 72 часа. Предстои да се реши за колко от тях в Специализирания наказателен съд ще бъдат внесени искания за задържане под стража.

На четирима от групата са наложени по-леки мерки за неотклонение -„Парична гаранция“ между 5 000 и 10 000 лева, защото съдействат на разследването.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.