След показания срещу Очите, Георги Илиев се отърва с условна присъда като лидер на наркобанда

0

Чакат отговора на Турция за ново дело срещу Димитър Желязков, научи alarma.bg

Бургазлията Георги Илиев получи условна присъда по обвинение като лидер на опасна наркобанда, действала от януари до септември 2018 г. Илиев се признава за виновен и е сключва споразумение за 2-годишна присъда с 3 години изпитателен срок. Условни наказания получиха и останалите от ОПГ-то Йордан Стойков, Минчо Минчев и Антон Динев, пише Флагман.бг.
 
Припомняме, че Георги Илиев беше арестуван през септември м. г. след акция на ГДБОП и ОДМВР-Бургас. При операцията, проведена в цялата област, са иззети близо 1 кг различни видове наркотици. В дома на лидера на бандата Жоро Илиев са открити и малко над 15 000 лв.

Името на Илиев нашумя и по друго дело, свързано със знакова ъндърграунд фигура от Южното Черноморие. Според защитата на Димитър Желязков-Очите, Илиев е един от основните свидетели на прокуратурата срещу несебърския бос.

„Прословутият Георги Илиев все повече ще се прочува. Как е възможно да присъства на всички тези разговори, които твърди, че е чул. Все едно постоянно са били заедно. Питах го дали не е в интимни отношения с Димитър Желязков“, каза адвокатът на Очите Илиян Василев.

По думите на самият Желязков, в показанията си съименникът на боса на ВИС твърдял, че двамата едва ли не били първи дружки.

„Изкараха свидетел, който лъже. От 15 години бил с мен, някакъв Георги Илиев. Виждал съм го преди 15 години. Тогава му бих два шамара, защото закачаше дъщеря ми“, обяви в съдебната зала Очите.

Както Флагман.бг пръв съобщи, Илиев мистериозно е пуснат на свобода в края на февруари. Според Илиян Василев той е пропял срещу клиента му през януари.

Спецпрокуратурата пък вече е внесла нов обвинителен акт по делото срещу Димитър Желяков.

Делото влезе в съда, но още на разпоредителното заседание магистратите откриха сериозни гафове, които не позволяват съдебното преследване на Очите. Основният проблем е, че Турция го е върнала във връзка с обвиненията за банда и палеж, но не и за останалите. Защитата откри и пропуски, свързани с преплитане на функциите на участниците в групата – не ставало ясно кой е подбудител и кой помагач при извършването на престъпления. Имало и разминаване на дати и на суми, за които се твърди, че са прибирани от рекета.

Само две седмици по-късно спецпрокуратурата внесе пак обвинителния акт. И в новото дело Желязков е погнат за същите проблематични обвинения.

„Чакаме всеки момент отговора от Турция“, разкри пред „България Днес“ един от наблюдаващите прокурори по процеса.

От думите му стана ясно, че с колегите му се надяват разрешението да пристигне, преди процесът да бъде насрочен, защото иначе ще изпаднем в дежа вю ситуация.

„Обвинителният акт е същият. Оправени са някои детайли с функциите и други разминавания“, разказа прокурорът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.