Вижте как Жоро Шопа изгърмя с 15 милиона!

0

Георги Семерджиев- Жоро Шопа го е закъсал сериозно не само с правосъдието, а и финансово. Източници на „Уикенд” от ъндърграунд средите разкриха, че аферистът от Тополовград не може да си вземе близо 15 милиона лева, които е раздал на лихви. Според информация на вестника трима бизнесмени са завлекли Семерджиев. Един от тях има бизнес с петрол. Той взел заем от 3 милиона евро преди 2 години.


В списъците са и президент на футболен клуб, както и хотелиер с обекти по морето. Последните двама са взели общо 2 милиона евро. На други десетки лица са раздени суми между 100 000 и 300 000 евро. Шопа лично одобрявал кой да получи заем. Понякога не искал и обезпечение, когато става въпрос за негови близки приятели или лица със сериозна репутация. На други обаче, за да им се отпусне кеш, им е искано прехвърлене на имоти и автомобили.
Семерджиев чака екстрадация в България където ще бъде съден за укривателство на семейство Арабаджиеви. Само в рамките на март месец тази година Шопа беше

арестуван три пъти в Испания.


Първо, на 7 март, той бе закопчан белезници, след като испанската полиция щурмува имението му в градчето Кабрера де Мар. Вътре бяха открити издирваните от Интерпол пловдивски хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви. Семерджиев бе задържан с тях, защото е имало искане от швейцарките власти. В страната на банките и шоколадите той е бил разследван за пране на 10 милиона евро. Впоследствие се оказа, че швейцарците са свалили искането си за задържането му и той беше освободен.
На 9 март обаче Жоро Шопа пак беше арестуван, този път по искане на Софийска градска прокуратура и с мотив, че нарочно е укривал Арабаджиеви. Испанския съд отново го пусна. Две седмици по-късно последва трети арест. Този път по искане на Специализираната прокуратура и с обвинения, че освен укривателство на хотелиерското семейство, Жоро Шопа е прал пари с тях.
Към днешна дата широкоплещия аферист от Тополовград е с мярка „домашен арест” и чака съдебно решение да бъде върнат в България.
Според длъжници на Георги Семерджиев, заради проблемите с прокуратурата, той не ги натиска да му връщат парите. Тримата всъщност нямали никакво намерение да му платят и лев. Планът им да дадат показания в прокуратурата, че са станали негови жертви на незаконния му лихварски бизнес.

Жоро Шопа отпускал кредитите


като частно лице с 8% месечна лихва. Според българското законодателство обаче легални заеми могат да дават само регистрирани от БНБ дружества.  
Според наши информатори от специалните служби стрелбата срещу Шопа преди 5 години е била поръчана от варненски гангстер, именно защото онзи не искал да му връща заем от 200 000 лв.
Жоро Шопа бе прострелян на 1 юни 2014 г.  пред собствения му хотел „Лозенец” в едноименния столичен квартал, около 1 часа след полунощ. Неизвестният и досега стрелец, за който се мълви, че е работел като охрана на Мартин Георгиев – Джито, изстреля 4 куршума по мишената си, като само един улучи целта. Оловото се заби в плешката на Шопа, премина през тялото му и излезе без да разкъса жизненоважен орган.
Първоначално от полицията съобщиха, че раните му са повърхностни и че е бил освободен за домашно лечение след преглед в „Пирогов”. Истината обаче беше, че

Шопа е останал в болница 4 дни

и през цялото време е бил охраняван от униформени служители от столичната полиция. Пред ченгетата в болницата Семерджиев твърдял, че няма врагове, не получавал заплахи, за това ходил дори без охрана и хал хабер си нямал кой и защо го е стрелял. Не бил видял и лицето на нападателя си, за това не можел да го опише.
Когато в началото на 2015 г. ДАНС разби бандата на Мила Георгиева и сина и Мартин Джито, впоследствие от МВР посочиха, че това са хората, организирали стрелбата срещу Жоро Шопа. Поради липса на доказателства обаче прокуратурата се отказа да им предяви официално такова обвинение. В ъндърграунда се твърди, че дейтвително Мила Универсалната и нейния син нямат нищо общо с неуспешното покушение, освен това, че стрелецът по това време заработвал и като охранител на семейството.
Освен за финансови престъпление, Шопа е разследван и като участник в извършено тежко престъпление – убийство.  В службите има данни, че той е бил пряк участник и помагач на килъра, който на 15 май 2005 г. уби бизнесмена Константин Дишлиев. Тогава 28-годишният мъж бе разстрелян пред джипа си „Порше Кайен”  на излизане от индийския ресторант „Тадж Махал“ на ул. „11-и август“ в центъра на София. Още по това време, неофициално и със страх за живота си, двама приближени до Дишлиев са разказали пред ченгета, че финансистът е очистен заради заловена от властите в Испания огромна наркопратка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.