Топ полицай опънал чадър над „Килърите 2”: Опрадваха напълно Богьовеца и Вергил Славов за убийството на Тани Танев

0

Бандата „Килърите 2”, която беше шумно разбита след спецакция на ГДБОП през 2011 г., а след това обвинена за разстрела на ромския бизнесмен Тани Танев от Долни Дъбник, е била напълно оправдана от съда. Причината е саботаж на бивш всиш полицай, свързан с престъпниците. Такова разкритие направи пред „Уикенд” роднина на Танев, който от съображения за сигурност иска да остане анонимен. Според източника ни ченгето е бивш директор на сектор в ГДБОП.Обвинени по „Килърите 2” бяха циганинът бизнесмен от Костинброд Станчо Владов и двама от най-верните хора на Йоско Костинбродския- Ивайло Симеонов- Богьовеца и Вергил Славов. Владов бе обвинен като поръчител, а другите двама – като изпълнители на пъкления план. Те пък наели трети човек – Александър Йорданов, който е физическия килър на Танев. Убийството на Тани се състоя на 12 февруари 2008 г.
Тогава наемникът Александър Йорданов го

застреля със седем куршума

пред заведението му в Долни Дъбник.
Според прокуратурата за организацията на убийството е имало бюджет от 50 000 лева, платен от Станчо Владов от Костинброд. Мотивът е бил неуредени финансови отношения между Станчо и жертвата, който е кръстник на детето му.
55-годишният Владов и по-възрастният Танев се познавали отдавна, работили са заедно, даже се падали далечни братовчеди. Покрай общия им бизнес Тани научил, че Владов въртял в столицата имотни измами още от 2005 г., като продължавал аферите и през следващите 2 години. Предприемчивият циганин успял да прилапа десетки жилища на атрактивни места в столицата. „Ще те издам в полицията, ако не ми платиш“, предупредил го дъбничанинът и започнал да го рекетира.
Прокурори бяха доказали, че в началото Владов е давал различни суми в брой. Внасял ги е на ръка и затова размерът им не можеше да бъде установен с точност. В началото на 2008 г.  Владов не издържал на изнудването и най-вече да опразва портфейла си и решил да разчисти докрай сметките си с рекетьора. За мократа поръчка платил на Вергил Славов и Ивайло Симеонов-Богьовеца общо 50 хил. лева. Не подозирал обаче, че

двамата убийци прехвърлили поръчката

на Александър Йорданов срещу 10 бона. На 12 февруари 2008 г. Ивайло, Вергил и Александър пристигнали с тъмен джип „Хюндай” в Долни Дъбник.  Предварително били проучили навиците на жертвата и знаели, че обичайно стоял до късно в собствената си кръчма. 10 минути след 22 ч  Тани получава 7 куршума в главата и в сърцето и умира на място. По това дело Иво Богьовеца бе осъден на първа инстанция, но след това бе пуснат на свобода с мярка „парична гаранция”. А преди година съда окончателно оправда Богьовеца и другите килъри за това престъпление.
Иначе бандитите бяха арестувани през 2011 г. след като друг известен циганин – Христо Върбанов – Папата, пусна сигнал срещу Владов в ГДБОП. Сигналът попаднал обаче в ръцете на тогавашния шеф в службата Валентин Цоновски. Той ръководеше отдел „Антитерор” – структура, занимаваща се именно с разкриването на тежки престъпления. „Станчо Владов и Иво Богьовеца имат връзки с полицая”, твърди днес роднината на Тани. Той е убеден, че килърите са оправдани след намесата на топченгето от близкия приятелски кръг на доскорошния №2 в ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Станчо Владов е един от вождовете на кардарашите.


Има петима братя. Живее в Костинброд, откъдето са и Христо Върбанов-Папата, и Йосиф Йосифов-Йоско.
Основният бизнес на Станчо Владов от над 20 години насам е международен транспорт. А за неофициалния се твърди, че шеф на многочислена група крадци и просяци, които работят в цяла Европа. Пак неофициално се твърди и че камионите му се използват на наркотрафик.
Името му нашумя за първи път през 1998 г. Тогава е отвлечен един от братята му – Симеон. Разследван е за въоръжен грабеж на 30 000 германски марки, 4 млн. лв. и злато от дома на Христо Върбанов-Папата, само седмица след отвличането на брат му. Така Папата става обвиняем за отвличането на Симеон Владов, а Станчо Владов е подведен под отговорност за грабежа в дома на врага си.
Станчо е много близък с още един популярен циганин от Костинброд- Любомир Илиев-Къдравия. През 2003 г. Къдравия поръчва атентат срещу Тани Танев, заради дълг който последния е имал към него от 100 000 лв.  Цоновски  е семеен приятел с Къдравия.
В началото на месец януари 2012 г. Любомир Илиев беше

арестуван за подготвяни 3 убийства –

на прокурора Олег Янев, циганския бос Христо Върбанов – Папата и началника на отдел „Убийства” към ГДКП Михаил Наумов. В процеса на работа по лицето, полицаите прилагали специални разузнавателни средства. Именно тогава в хода на провеждане на разследването и при прилагането на СРС са регистрирани 320 разговора между Къдравия и шефа на терора в ГДБОП – Цоновски. Това означава,че двамата са си говорили почти непрекъснато.
Това роднината на Тани Танев научил лично от полицаи.  След време комуникацията между Цоновски и Къдравия продължила отново, но двамата били далеч по-предпазливи. Използвали телефони с чужди номера.
Станчо Владов, Ивайло Симеонов- Богьовеца и Вергил Славов бяха окончателно оправдани от съда за убийството на Тани Танев с мотива, че полицията не е предоставила нито едно категорично доказателство, че те са извършителите на бруталното престъпление.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.