Съдят Жоро Шопа за лихварство

0

Георги Семерджиев- Жоро Шопа, арестуван в Испания като ятак на пловдивските хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви, ще бъде съден и за незаконна лихварска дейност, твърди Lupa.bg.

Аферистът от Тополовград, бивша дясна ръка на издирвания от Интерпол кокаинов крал Евелин Банев – Брендо, трябва да бъде екстрадиран у нас до броени дни, а след като испанските власти го предадат, срещу него ще бъдат повгнати обвинения като част от престъпната група на Арабаджиеви за пране на пари и ДДС афери.

Освен това обвинение, Специализираната прокуратура вероятно ще повдигне и друго срещу широкоплещия бивш борец – за незаконна лихварска дейност. Разследването е установило, че

Жоро Шопа е раздал над 10 милиона лева на сенчести бизнесмени срещу месечна лихва, достигаща до 8%. Сред кредитополучателите на Шопа са търговец на горива, президент на футболен клуб и популярен столичен дилър на луксозни автомобили.

Според неофициално потвърдена информация, двама от клиентите на лихварския бизнес на Жоро Шопа вече са дали показания срещу него в прокуратурата. Според българското законодателство легални заеми за суми в размер над 1 милион лева под формата на заем могат да дават само регистрираните от БНБ дружества, а Семерджиев не разполага с необходимия лиценз за кредитна дейност.

Жоро Шопа бе арестуван на 7 март в тузарското си имение Кабрера де Мар край Барселона, след като в имота му бяха открити издирваните от месеци за ДДС афери Ветко и Маринела Арабаджиеви. Туристическите босове бяха предадени на България през лятото и към днешна дата обитават килиите на Следствения арест. Семерджиев обаче не бе екстрадиран с тях, тъй като първоначално бе освободен от ареста. След това обаче Специализираната прокуратура изпрати доказателства на съдебните власти в Испания, че освен като ятак на Арабаджиеви, Жоро Шопа им е бил и съучастник в пране на десетки милиони левове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.