22 милиона на убития Борислав Манджуков потънаха в Хонгконк

0

22 милиона от активите на варненския бизнесмен Борислав Манджуков, разстрелян през 2014г., потънаха в офшорни сметки в Хонгконк, пише „Галерия“.

Парите са изнесени през пролетта на 2015-а, а за незаконното им прехвърляне се разбира през есента на същата година.

Сумата е от различни дейности на Манджуков – хотелски,  бизнес, чейндж бюра, заеми.

Огромната сума е прехвърлена в Хонконг чрез фирмата „Мега Експорт Груп“ ЕООД в период на една година. Управител на дружеството се води Иван Кънев. Той е социално слаб, но на негово име се водят още няколко фирми. Подозреният са , че те са му прехвърлени от дясната ръка на Манджуков- Симеон Симеонов.

През този период ГДБОП-Варна започва разследване на скандалните трансфери и стига до Иван Кънев. При разпита той признава, че Симеон Симеонов е прехвърлил на негово име няколко проблемни фирми. За доказателство подписва пред нотариус декларация, че е бил принуден да стане управител на въпросните компании. Кънев дава пълномощно за управлението им на Андрей Андреев от Каварна. Андрей е близък на Симеонов и също дейно нарежда пари по сметките, посочени му от него. Според запознати парите се подготвят в чейнджбюро във Варна.

Срещу тези схеми има подадени сигнали в ГДБОП-Варна, проведено е разследване и изготвен доклад. В него се твърди, че с тази схема се перат пари. Документът е изпратен на Специализираната прокуратура, но тя го връща във Варна с указание за доработка. Така в момента разследването е в застой и по него практически не се работи.

Междувременно, на 15 юли тази година, при акция на ГДБОП в Добрич срещу Атанас Проданов (свидетел срещу Живко Мартинов по случая „Суджукгейт“) беше арестувана Искра Панайотова. Тя е най-близка приятелка и вярна счетоводителка на Симеонов до 2016г., след като парите вече са прехвърлени в Хонконг. В момента тя управлява фирмата „Интер Експрес Груп“, чрез която Антон Проданов е собственик на ресторант в Студентски град. Самият той няма как да бъде вписан като собственик, тъй като има запори за милиони левове, плюс две условни присъди – за измами с ДДС и палеж на автомобил.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.