Перфектна схема: Милионите от ало измами се препират с цигански сватби

0

Родният град на някогашния народен актьор Герги Парцалев отдавна има славата на средище на модерните измами. Освен с телефонните, от които са пропищели българи от цялата страна, далавера там се върти по всякакъв  начин – изнасят се проститутки за Холандия, продават се невести – девствени и втора употреба, на който пожелае, търгува се със злато тип „самоковско тенеке”, въртят се наркотици, че дори и оръжие може да се намери при добро желание и познаване на основните тартори в махалите, пише Уикенд.

Публична тайна е, че седмица преди полицейската акция срещу телефонната банда на Димитър Серафимов-Келеша в Левски от края на август, един от най-доверените му хора Янаки Янакиев – Зубето вдигна пищна сватба на дъщеря си. Гостите били толкова много, че се наложило да затворят няколко улици, макар че подобно нещо изобщо не било разрешено от общината.

Зурлите и кючеците почнали от сутринта. Според ромските обичаи булката трябвало да бъде откупена от младоженеца. Така се почнали едни пазарлъци, които се точели с часове. Зубето дал дъщеря си изключително евтино – 8000 лева, защото била парясана и с едно дете от първия си мъж. Тутакси станал обект на подигравки от събратята си. Всички говорили зад гърба му, че е бил почерпен, когато се е пазарил и за това подбивал цената на невестите с продажбата на дъщеря си.

„Търговията с хора в България винаги е била забранена. Въпреки това ромите си купуват жените – адет им било. Да вземеш мома, която произхожда от род на телефонни измамници, излиза към 50 000 -100 000 лева. Месните наричат ало измамниците въртачи, защото по цял ден въртят разни номера. Номерата им ги дават шефовете. Те ги инструктират какво да правят и с какви номера да ловят баламурниците. Изкарват се хилядарки на месец. Най-мързеливият измамник печели по 2-3 бона. Новаците стартират с 800 лева твърда заплата, плюс процента от заработеното. Обикновен въртач взема два пъти по-висока „заплата” от премиера Бойко Борисов, например.  Смятайте сами за какви суми говорим… Печалбата веднага се инвестира в жени, които се пускат на работа предимно в Западна Европа. Част от тях биват задомявани, преди да напуснат страната. Така мъжете им си гарантират сигурен процент от заработеното зад граница.


Има един много добре разработен канал за износ на женска плът в Холандия. В Амстердам от години живеят роми от Левски. Те посрещат гостенките, настаняват ги, грижат се за техния комфорти и пускат на работа.
Всеки уважаващ себе си въртач има поне няколко дами, които е пратил „на почивка”, макар че почивката понякога се изразява и в джебчийството. Официално тези хора минават границите с български паспорти и нямат проблеми с престоя си там. Ако не бъдат хванати в крачка от властите, няма да бъдат обезпокоявани”, разкрива пред репортер на „Уикенд” Станимир Вълов, който редовно следи потока на автомобили с холанска регистрация влизащ и излизащ в Левски.
От тях винаги слизали жени на тумби или пък се качвали млади момичета, които твърдели, че отиват при роднини. Веселите мургавелики обичали да се омъжват, защото бракът за тях не минавал през гражданското и следователно не носел някаква юридическа тежест. Важното било да се взема парата, от която те да получат процент, ако благодетелят или баща им реши след сделката, подписана с много кючеци и музика.

Част от препраните пари от ало измама били инвестирани в тоалети за хиляди левове. Любимите марки били „Роберто Кавали” и „Долче и Габана”. Случвало се с една рокля да се оженят три невести. Това не било срамно и не правело впечатление на никого. Единствено баронесите не обличали втори път един и същи тоалет, ами го препродавали на свои по-бедни посестрими. Често пъхали етикета от вътрешната страна на дрехата, която след това представяли за нова. Маркови обувки за по три-четири бона също ставали обект на вторична търговия.


Кольо Мишинито пък бил некоронованият цар на „полицейските измами”. Така в Левски наричат далаверите, при които полицай звъни на телефона на възрастни хора и почва да нарежда, че дъщеря им или внучката им е в болница след катастрофа. После обяснява, че има под ръка следовател и прокурор, които срещу определена сума могат да разрешат проблема. За целта било нужно да оставят на определено място някаква сума пари. Ако старците нямали налични – можело да заплатят със златен синджир, пръстени, сервизи – въобще с каквото им се намира под ръка.

Мишинито имал интересна биография и бил сред ветераните въртачи и сред авторите на няколко перфектни схеми. Преди почит 30 години той започнал да търгува с части на автомобили, камиони и влакове. Провървяло му и бързо се замогнал. С днешна дата стопанисвал няколко палата, всеки снабден с големи дувари, басейни и опасани с охранителни камери. Според мълвата разполагали  със скромна лодка, която ползвал, когато ходел по язовири и морета. А това се случвало често…
Мишинито също се интересувал от ромските сватби. Десетки негови роднини от цялата страна идвали в Левски да си търсят невести и да се женят. Дори бракът да се разпаднел, нямало обидени, защото оправният тартор намирал нови мераклии за младоженци и работа като въртачи.


„Най-големият рекорд е 100 000 евро за седмица в Гърция – това са пари, изкарани от наивните съседи. У нас 80-годишна жена от Мездра им беше дала 3000 лева и ценна колекция от юбилейни монети на Българска народна банка – това имала, това хвърлила през балкона. В нейното положение са и други баби и дядовци – дават мило и драго, за да спасят внучето или за да съдействат на полицията. Младото поколение не се навива да сътрудничи на органите на реда и за това не става обект ало измами. Мафията на въртачите генерира милиони левове от хорската наивност”,  обобщава ситуацията нашият човек.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.