НОВА ИЗМАМА: Менте брокери дават квартира на петима наведнъж!

0

Брокери менте отдават имот едновременно на няколко наематели. Един от тях остава в имота, останалите губят парите си, научи alarma.bg

Схемата се разиграва от брокер, който не представлява утвърдена агенция и зад когото не стои лицензиран а фирма. Брокерът менте се сдобива с ключ от хазяина и започва да води клиенти на оглед-понякога до 10 за ден. С фалшиво пълномощно подписва договори с няколко човека и след това изчезва с парите за наем, депозит и комисионна, а накрая се оказва, че хвърчащите разписки са или с фалшива самоличност, или без такава изобщо.

Измамата има и подвид. При нея се събира само стоп капаро, за да се спрат огледите. Така в рамките на един ден „брокер“ може да събере капаро от безброй кандидат-наематели, които остават с пръст в устата и с няколко фалшиви разписки за дадени суми.

Септември е пикът на пазара за наеми в големите градове заради пристигане на хиляди студенти за новата учебна година. Тогава е сезонът на измамите и на полуделите наеми. Скокът за година е между 10 и 15% според данни на Националното сдружение „Недвижими имоти“, което представлява над 300 агенции, съобщава „Телеграф“.

Според брокери най-търсен са апартаменти с една спалня и такива под 600 лева, но те могат да се намерят само в крайните квартали и то често в окаяно състояние. Най-търсени са и обзаведени апартаменти, като цената варира от 900 до 1200 лева на месец. В центъра на София модерно обзаведени жилища се отдават и за 2000 лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.