50 бона отмъкнаха от апартамент на Панайот Рейзи! 7 чистачки на детектор на лъжата

0


Финансовото състояние на Панайот Рейзи, разследвания за източени 2 милиона лева бивш созополски кмет, олекна с 50 000 лева. От мезонета му във ваканционното селище „Санта Марина” е задигната чанта, в която са били надиплени парите, научи сензационно „Уикенд” от свой полицейски източник.

Обирът е станал в неделя, 11 август, но се пази в пълна тайна. Разследването е поверено директно на полицията в Бургас, а не на ченгетата от Созопол. Вероятно, за да не се разчуе из града, който той доскоро Рейзи управляваше. Може да е чиста случайност, но както споделят информирани, кметството в Созопол купило преди време служебната черна тойота, с която се движи шефът на дирекцията Калоян Калоянов. Освен това общината поела и ангажимент да спонсорирала с гориво полицейската кола.

Причините за тази дълбока секретност, с която е обгърнат обирът на кмета, са две. Или сам Панайот Рейзи е пожелал така, или пък това е станало, за да не падне и прашинка върху доброто име на един от най-елегантните комплекси по Черноморието. Той е част от хотелската верига на уважавания бизнесмена Марио Захариев, родственик на Димитър Стоянов, дългогодишният шеф на МВР в ерата на Тодор Живков. По време на инцидента Захариев не е бил в „Санта Марина”, уточняват източниците ни.
В затворения комплекс Панайот Рейзи, който има къща в Созопол, живее отдавна и не го крие. Ваканционното селище предлага доста удобства, освен това има охрана, включително и видеонаблюдение.
Във фаталния ден бившият кмет поискал почистване.

В жилището му са изпратени 7 камериерки.

Жените са местни, идвали на работа от селата около Созопол.
Когато Рейзи разбира, че чантата я няма, надига вой, допълват източниците ни. Веднага е извикана полиция от Бургас и уплашените камериерки са разпитани. Жените били страшно стресирани, плачели и се тресели, все едно ще ги пращат на разстрел, описват ситуацията запознати. Преровени били и къщите им. Няма обаче никакви улики те да са взели чантата. Освен това работят заедно, тоест всичко е на показ пред 7 чифта очи, а и не на последно място те си изкарват хляба като камериерки в „Санта Марина” от години. Спешно от София бил повикан екип с детектор на лъжата, с който да бъдат разпитани чистачките.
За капак, разказват източниците ни, и самият Рейзи вдигнал страхотен скандал на притеснените женички, понеже някакви негови по-интимни вещи били преместени от спалнята в банята. За обира и за това какво има в мезонета на Рейзи, на работничките е забранено да говорят. Те са подписали предупредителни протоколи, че ще пазят мълчание.
Колкото и да се пази в тайна, все пак за инцидента се разчува, поне из определени кръгове в Созопол. Първо, станало ясно, че в жилището на отстранения кмет

незнайно защо са складирани някакви помощи,

които идвали по линия на БЧК. Вероятно ще влязат в употреба в кампанията по изборите, предполагат експерти. Според тях Рейзи настоява за мълчание, щото може да му се наложи да обясни произходът на тези 50 бона. „Може пък да са някакви по-специални пари за предстоящите избори – умуват в града. – Ако не се даде обяснение, обаче излиза нещо като пране на пари, понеже сумата е сериозна.”  
Други предполагат, че той все пак е извикал полиция, понеже това е единственият начин да се документира официално самият обир. А това е необходимо условие, за да се получи обезщетение от застрахователя.
Точно преди месец Панайот Рейзи претърпял още една неприятна случка. Тогава пък била разбита колата му, паркирана пред ваканционното селище. Дали има връзка между двата инцидента, може би ще изясни полицейското разследване.  
С това обаче не свършват грижите на Рейзи. В края на седмицата ГЕРБ ще определи кой ще е кандидатът на партията за кмет на Созопол. Вече обаче се знае

кой е фаворитът на самият Панайот Рейзи,


който доскоро изглеждаше непоклатим и бетониран на поста, който заема още от 2007 г.  Това е сегашната шефка на общинския съвет Красимира Германова, а тя минава за една от най-верните му съратнички.
Бившият кмет вече водел преговори да се присламчи към ССД,  партията на Стефан Софиянски. Дори негови хора събирали подписи за участието на Съюза на свободни демократи в местните избори през есента. „На тях обаче защо им е да вкарват в листата си Рейзи, след като срещу него тече разследване и то за корупция. Хората на Софиянски стават уязвими, ако го вземат” – разсъждават градските политикани. Затова Рейзи имал и още един резервен вариант – да заложи на СДС. Още повече, че  дългогодишният шеф на местното СДС – Стойо Недин, който преди време кривнал към ГЕРБ, му бил приятел от 12 години. Този вариант обаче крие същия подводен камък – дали от ГЕРБ ще го преглътнат, след като е отстранен от поста? Затова тази схема си оставала все пак резервна за Рейзи.
Така или иначе било сигурно, че той ще намери начин да бъде избран за съветник от листата на някоя партия или гражданско сдружение. Тогава планирал, ако Красимира Германова спечели и стане кмет, издигнат от ГЕРБ, Рейзи да оглави общинския съвет. Тя и сега е негова дясна ръка, лансиран лично от него, а пък и съпругът й Костадин Германов, който е бивш полицай работи  дълги години в общината като главен специалист по сигурността на информацията и освен това е в ръководството на местната структура на ГЕРБ.
Преди да стане шеф на общинския съвет, Красимира Германова имала счетоводна къща, уточняват източниците ни. След като се заела с държавните дела, я прехвърлила на свои близки, но въпросната къща и сега работела усилено с кметството и ръководи счетоводството на всички европроекти. Източниците ни твърдят, че обвинената заедно с Рейзи главна счетоводителка на кметството Златка Мусева при това е била безгласна буква. Сега обаче тя ще понесе съдебната отговорност, докато Красимира Германова се стяга за избори.


Източниците ни забелязали и друг интересен факт. Точно до офиса на счетоводната фирма, свързана с Германова, е и седалището на компанията „КВК Консултинг”, от която кметството и общината купуват канцеларски материали – от кламери до компютри. Разбира се, злите езици веднага решили, че и тази фирма е едва ли не на общинската шефка, но тя си има друг собственик според Търговския регистър. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.