Николай Банев се уредил с персонална баня в ареста! Какви рушвети раздава скандалния приватизатор зад решетките?!

0

Николай Банев посреща 60-ия си юбилей в килията, като обвинен за данъчни престъпления и пране на пари. Доскоро тънещият в лукс олигарх чества рождените си дни в „Русалка” с пищни тържества. Снимките, които публикуваме, дават семпла представа за размаха, с който милионерът е организирал купоните на морския бряг в приватизирания за жълти стотинки от него курорт.

По ирония на съдбата обаче тази година, когато има кръгла годишнина, съдът на различни инстанции отряза мераците му да излезе на свобода. Ще не ще, ще трябва да се задоволи само с това, което предлага затворническият бит.
В неговия случай се оказва, че отново е „с едни гърди” пред другите арестанти. Източници на „Уикенд”, които в момента делят един коридор с Банев, разказват за привилегиите на масовия приватизатор, който събра боновите книжки на хиляди хора и после набързо превърна в скрап десетки предприятия.
Докато другите килии, които са за 8 души, се пръскат по шевовете, обитателите в неговата са наполовина, само четирима. Вярно, условията са под всякаква критика, но помещението, в което е Банев, има топла вода, докато

в останалите тече само студена.

Източниците ни обръщат внимание и на друг детайл. В килията му има фурна, която би трябвало да се ползва и от останалите затворници. Банев обаче е успял да наложи „авторитета” си и сега само той топли храната си в нея.
Като затворник явно с „вип статут”, милионерът се е уредил и с лична баня, невиждан лукс зад решетките. Тя се намирала в коридора и в нея по принцип трябвало да се къпят само затворниците, които ходят на работа. Банев обаче си издействал да я ползва като персонална къпалня, понеже категорично не искал да е под душовете заедно с другите пандизчии.
На пръв поглед това не са някакви кой знае какви екстри, защото действието, да отбележим, не се развива преди да рухне Бастилията и не може да са лукс топлата вода, банята, чистият клозет и липсата на бълхи и дървеници, например. Нормално е и другите затворници да имат човешки права и човешки условия в килиите си. Но след като това предлагат нашите пандизи,

откъде накъде Банев ще разполага с „екстри”,

негодуват източниците ни. Според тях милионерът най-вероятно си плаща щедро, за да разполага с лична баня, лична фурна и топла вода. Няма друго обяснение, допълват запознати с правилата на играта по нашите арести.
С това обаче все още не се изчерпват удобствата, които си е осигурил Банев и от които се дразнят съседите му. В неговата килия токът не се гаси, казват очевидци. Освен това вратата му остава отключена през целия ден и се заключва само вечер, след проверка.
И още нещо отбелязват източниците ни – всички обитатели на ареста имат режим и фиксирано време, през което могат да дишат въздух на открито и да ходят да пазаруват от затворническата лавка. Ясно е, че не може всеки от тях да излиза, когато си поиска, без конвоиращ полицай. Това обаче не важи за Банев, който по сведения на очевидци, се подвизава из пандиза като свободен електрон. Нещо повече, бившият комсомолски шеф през деня не си правел и труда да излиза на проверки, както всички други, подчертават източниците ни.
Те допълват, че той явно разполага и с телефон в килията си, за което се шушукало из коридора, но охраната се прави на три и половина и не го закача. Иначе Банев е

много активен в социалните мрежи,

но версията е, че страницата му във фейсбук се поддържа от приятели, адвокати и други услужливи съмишленици. В нея могат да се видят например снимки на саморъчно написани плакати с патетични въпроси от типа: „Хора, знаете ли какви са българските арести?” и „В арестите – правосъдие или наказание?”. Не че Банев не е прав да поставя тези въпроси…
Трогателно, но и доста цинично, е питането на олигарха: „Знате ли на какви цени продава лавката в ареста?”. Задава го точно той, който погуби „Полимери” в Денвя и ТЕЦ-Казанлък и профука  милиони в казина из цял свят!
А че Николай Банев и съпругата му Евгения имат с какво да си купят по-поносими условия в ареста и извън него, е вън от всякакво съмнение. Дори търгът за резиденцията им в Бояна беше отменен по решение на частния съдебен изпълнител. Това стана след като фирмата „Партнерс комерс” с управител самият Банев обяви, че ще изплати цялата сума по дело за запора й в размер на 2 милиона лева. Което според запознати се е случило с парите от някогашния шуменски завод „Панайот Волов” и така са били порязани мераците на бизнесмена Красимир Дачев да откупи имота.
Тези дни стана ясно още, че Баневи продължават да печелят и от незаконната бариера, поставена на паркинга, през който минава пътят за див плаж край „Русалка”. Таксата е 8 лева, като миналата е била 6. Плажната ивица, както е известно, е изключителна държавна собственост и достъпът до нея трябва не само да е свободен, но и безплатен. За скандалната бариера на Баневи край „Русалка” медиите тръбят всяка година. Без резултат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.