Кумецът на Маргините се гласи за кмет на община Родопи в Пловдив! Зад Жоро Фантастиката застават патриотите

0

Кумецът на прословутите братя Маргини Георги Цанков, станал национално известен, след като достави боб с червеи за бедните, е кандидатът за кмет на пловдивския район „Родопи”. Зад него гордо застава ВМРО, а депутатът Александър Сиди обяви, че: „Той е новото начало и новият успешен кмет, който ще промени модела на управление и облика на община „Родопи”, пише „Уикенд“.

В интерес на истината това не е първият опит на Георги Цанков в политиката. От години той прескача от партия в партия и ето го вече при патриотите. Иначе възходът му тръгва още от 2007 г., когато фирмата му „Фантастика 95”

започва ударно да печели обществени поръчки.

По това време Георги Цанков е съсобственик и на телевизия „Родопи Сат – плюс”, кабеларка, която има абонати в Кърджали.
Далеч по-печеливш е обаче бизнесът с храните. Цанков първо доставя храни на министерство на отбраната и на МВР. След това се заема с доставка на храни за бедни. Според отлично запознати, които следят от години кариерата и бизнеса му, точно парите от Брюксел за социално слаби, го правят милионер. Тогава се ражда и прякорът му Жоро Фантастиката.
Мнозина са убедени, че братя Маргини, които му кумуват на сватбата, са ракетата носител за бизнесмена. Известно е, че те имат в онези години много влиятелни приятели и покровители от върха на държавата. През 2010 г. пловдивчанинът започва да снабдява с кафе и сокове дори Народното събрание. „Фантастика 95” е абонирана и за доставките на храни за различни държавни структури в Пазарджик и Пловдив.
В политиката обаче той сменя посоката, при това няколко пъти. Става общински

съветник от партията на Кунева.

После заедно с ГЕРБ се опълчва на управлението на червен кмет в община „Родопи”. След това обаче обръща гръб на ГЕРБ и се съюзява с патриотите от ВМРО.
Фирмата му „Фантастика 95” става известна в цялата страна, след като избухва бобеният скандал. Доставените от нея 50 тона боб за бедните по програмата „Благотворителност” към Европейския съюз са с гъгрица. Фасулът с червеи е внесен от Аржентина и Китай през гръцко пристанище. Складиран е от БЧК в Плевен и Добрич. Ген. Атанас Атанасов пише писмо до ОЛАФ. Започва проверка и в крайна сметка Георги Цанков е глобен със 120 000 лв. Глобата е защото става ясно, че е участвал с други фирми и е предлагал продуктите на цени в пъти по-високи от пазарните. Неговата позиция е коренно противоположна – твърди, че е натопен от конкуренцията. Подава оставка от партията на Меглена Кунева, уж до пълно изясняване на случая, но накрая съвсем я зарязва.
Георги Цанков се спомена и покрай

акция „Универсалните“,


при която е разбита групата на сина на бившия земеделски министър Георги Танев – Иван. В нея са още бившият личен шофьор на Красимир Маринов-Големия Маргин; доведената дъщеря на бившия митнически бос Христо Кулишев – Мила Георгиева, както и синът на алкохолния бос Миню Стайков. Разследваха ги за източване на ДДС за десетки милиони левове. Специално Георги Цанков – Жоро Фантастиката беше посочен като техен помощник, но нищо повече не се чу за негова съпричастност към бандата.
Тези минали истории явно вече са добре забравени и Цанков, кумецът на Маргини, е на стартовата писта в борбата за кметство Родопи в Пловдив.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.