В Софийският затвор надзиратели разиграват на търг телефони и вещи на пандизчии! Разследват далавери за милиони зад решетките

0

Надзиратели на Централния софийски затвор първо са конфискували от затворници, а след това са разигравали помежду си на режисирани търгове скъпоструващи мобилни телефони и други ценни вещи. Скандалната практика е вървяла през последната година зад стените на строго охраняваната тъмница и това е само една от причините за изненадващото напускане на директора на Софийския затвор Павел Павлов, пише „Уикенд“.

Преди седмица старши комисар Павлов, известен с прякора си Дон Павлито, лепнат му от пандизчии, напусна изненадващо ръководния пост. Тъмничар №1е подал молбата си за напускане пред новоназначения началник на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията” (ГДИН) Ивайло Йорданов, като е посочил като мотив в молбата си за напускане „семейни причини и нужда от почивка“.
Из коридорите на сградата на бул. „Столетов“ №21, където се помещава Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ обаче се мълви, че реалната причина за внезапното напускане на Павел Павлов е стартирало мащабно разследване срещу него за финансови злоупотреби и разнородни закононарушения в Софийския затвор. Всичко това е гарнирано и с десетки подадени сигнали от затворници срещу него.
Така например по идея на Дон Павлито надзиратели принуждавали затворници да подписват декларации, че даряват за благотворителни цели конфискувани им при внезапни проверки мобилни телефони. Срещу подписа си хванатите с незаконни вещи пандизчии не били наказвани строго. Впоследствие директорът на Софийски затвор

обявявал търг за мобилните телефони,

на който се явявали надзиратели и висши служители от Софийския затвор и затворническите общежития в Кремиковци и Казичене.
„Надзиратели са се сдобивали с последни модели „Айфон“-и, „Самсунг“-и, конфискувани от затворници за суми от порядъка на 50-100 лева, при положение, че пазарната им цена надхвърля 1000 лева. След това даже са се разхождали тържествено с телефоните из коридорите на затвора“, твърди запознат с разследването.
То стартирало, след като на няколко богати обитатели на затвора им писнало от честите обиски в килиите. „Да си вкараш мобилен телефон в затвора е тройно по-скъпо, отколкото навън. Айфона ти идва на 3000 лева, а след месец-два ти го конфискуват същите тези, които са ти го вкарали в килията. И накрая си го купуват за себе си. Не е майтап – надзирателите си правят график за търговете и обзавеждат семействата и приятелите си с конфискувани телефони от нас“, описва ситуацията пред „Уикенд“ столичен гангстер, излежаващ присъда в Софийския затвор. Той притежава мобилен телефон в килията си.
Дон Павлито е проверяван и по сигнали на затворници за нередности с парите им, контролирани от отдел „Влогове и запори“ в подопечения му пандиз. Въпросният отдел е нещо като

банката на затворниците от чужбина –

там се съхраняват парите, които пандизчиите зад граница, излежаващи присъди в Софийския затвор, получават от свои близки. През „Влогове и запори“ минават и заплатите на българските осъдени престъпници, които са над 2000 на брой.
Какво точно се е случило и дали е имало неправомерни тегления на парите на лишените от свобода засега е следствена тайна. Главната счетоводителка на отдела вече е била разпитвана и не е дала особено убедителни обяснения.
Напусналият директор Павел Павлов е разследван и за куп съмнителни обществени поръчки, възлагани чрез заобикаляне на закона на фирми, управлявани от негови приближени. Става въпрос за над 15 подозрителни договори на

обща стойност близо 10 милиона лева.

Голяма част от средствата са отклонени покрай продължаващ и в момента ремонт на едно от крилата на 4-ия етаж на Софийския затвор.
Сред схемите изпъкват договори с пловдивската фирма „Елин инженеринг“, която поддържа автомобилите и техниката на Софийския затвор и затвора в Кремиковци, както и контракт за 400 000 лева с дружеството „Мега-ел“ ООД за обследване на енергийната ефективност. Фирмата обаче не е свършила работа и за 5 лева, няма документирана работа дори за 1 човекочас, но парите са усвоени. „Констатацията е, че става въпрос за източване на средства в особено големи размери“, разказва запознат с разледването.
Старши-комисар Павел Павлов пое командването на Централния софийски затвор и подопечените му затвори в Кремиковци и в Казичене миналата пролет, след като премиерът Бойко Борисов разпореди на тогавашния правосъден министър Цецка Цачева да уволни Петър Кръстев и директорът на ГДИН Свилен Цветанов заради

бягството на убийците-рецидивисти

Владимир Пелов и Радослав Колев от най-строго охранявания пандиз в България. На 3 април 2018 г. двамата опасни престъпници избягаха като на филм от Софийкия затвор, откривайки стелба с нелегално вкаран в пандиза пистолет. Месеци по-късно издирвания Пелов бе очистен в родния си Ботевград в гангстерска престрелка с Марио Панчев – Дебелия. Другият беглец Радослав Колев още е в неизвестност.
Куризното е, че по време на бягството на тандема Пелов – Колев, на работа като командир на надзорния състав надзиратели в Софийския затвор бе именно новоназначеният директор Павел Павлов. Казват, че вместо Дон Павлито да бъде наказан, бил освободен заместник-директора Анатоли Борисов, който просто бил неудобен за нов началник заради безкомпромисната си борба с посевместната дребна корупция, ширеща се сред надзирателите.


За овакантения пост директор на Централен софийски затвор ще трябва да се проведе конкурс, а дотогава най-големия и строго охраняван пандиз в България ще се ръководи от временно изпълняващ длъжността началник. Той все още не е избран.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.